Drevo, alebo pelety? Vieme, čím kúriť a ušetriť

Drevo, alebo pelety? Vieme, čím kúriť a ušetriť

Premýšľate, ako zvládnuť vysoké účty za vykurovanie? Či už máte skúsenosti s kotlom na drevo alebo zvažujete kúrenie peletami, máme pre vás užitočné porovnanie. Vyberte si taký kotol a palivo, ktoré vám bude viac vyhovovať.

Kotly na tuhé palivo zažívajú neobvyklý comeback. Môže za to prudký nárast cien energií a tiež záujem domácností urobiť si pred zimou dostatočné zásoby paliva, vďaka ktorým budú mať doma pekne teplo. Neviete, aký kotol na tuhé palivo sa hodí práve do vášho domu či chalupy? Poradíme vám, čím sa pri výbere riadiť.

Automatická, alebo ručná prevádzka

Najskôr by ste si mali úprimne odpovedať na otázku, koľko času a práce chcete vykurovaniu a príprave paliva venovať. S tým súvisí aj to, aký má vaša rodina životný štýl. Máte priestor rúbať drevo a skladovať ho? Jazdíte často mimo domova? Bývajú doma deti samy? Ste priaznivcom moderných technológií?

Podľa svojich odpovedí môžete jednoducho vyhodnotiť, či vaša domácnosť využije kotol na drevo s ručným prikladaním, alebo si vyberiete radšej automatický kotol na pelety, ktorý do značnej miery funguje bezobslužne.

Bez prikladania dreva to nepôjde

Moderné kotly na drevo sa od svojich predchodcov výrazne líšia. Najdokonalejšie konštrukčné riešenie majú takzvané splyňovacie kotly, ktoré využívajú odťahový ventilátor. „Naše kotly ovláda elektronická riadiaca jednotka, ktorá má vlastný displej. Na ňom vidíte všetky dôležité parametre,“ vysvetľuje Roman Boczek z firmy OPOP. „Ani pri najmodernejších kotloch na drevo sa však nevyhnete ručnému prikladaniu paliva,“ upozorňuje.

Peletový kotol pracuje za vás

Naopak, kotol na pelety dokáže fungovať tak samostatne, že do kotolne takmer nemusíte chodiť. Keď raz za päť dní nasypete do zásobníka pelety, kotol zvládne kúriť úplne samostatne. Plynule si dopravuje palivo na rošt horáka a udržuje požadovanú teplotu. „Okrem automatického prikladania zvládne kotol aj rozkúrenie ohňa a bezpečné zapálenie peliet,“ pripomína Roman Boczek. Ak často cestujete, oceníte aj vzdialené ovládanie pomocou internetu a dostupnej aplikácie.

Rozdiel v cene paliva

Ako to už býva, za vyšší komfort zaplatíte vyššiu cenu. Náklady na ročnú spotrebu peliet sú vyššie než nákup palivového dreva. Cena za drevo sa líši podľa toho, aký druh kupujete, aké je drevo staré a ako spracované. Rozdielna cenovka je pre tvrdé a mäkké drevo, guľatina stojí menej než naukladané klátiky.

Rozdiel v skladovaní paliva

Drevo a pelety sa, samozrejme, líšia aj v ďalších vlastnostiach, než sú náklady. Pelety vznikajú lisovaním drevených pilín a tak majú jednotný tvar a veľkosť. Vďaka tomu s nimi môžete jednoduchšie manipulovať. Pelety sa predávajú v 15-kilogramových vreciach alebo voľne sypané. Nemusia vysychať, a tak sú rovno pripravené na kúrenie. Pri dreve si musíte dať pozor, aby vlhkosť najskôr klesla pod 20 percent, a to môže trvať aj dva roky.

Správny výkon a maximálna účinnosť

Pri výbere konkrétneho kotla sledujte, aká je udávaná účinnosť a výkon. Pre každý kotol na pevné palivo platí, že jeho účinnosť má byť čo najvyššia, ideálne nad 90 percent. Vďaka tomu spotrebujete menej paliva, ale na teplote v dome to nepocítite.

Ak ide o výkon kotla, riaďte sa projektovou dokumentáciou, parametrami súčasného kotla alebo sa obráťte na montážnu firmu. Pri výpočte sa berie do úvahy nielen veľkosť domu, ale aj jeho vek a tepelné straty.
Výrobcovia ponúkajú svoje modely s rôznymi variantmi výkonov, aby si vybrali majitelia malých aj veľkých domov, novostavieb a starších objektov.

Môžete mať oboje

Ak sa stále nemôžete rozhodnúť, či vybrať drevo alebo pelety, máme pre vás dobrú správu. Nechajte si možnosť voľby a zadovážte si kombinovaný kotol. „V takom kotli môžete podľa vlastnej vôle striedať oba typy paliva a využívať manuálny aj automatický režim kúrenia,“ dodáva Roman Boczek z OPOP.

Zdroj fotografií: Shutterstock, OPOP