Dobrá rada nad zlato!

Dobrá rada nad zlato!

Túto vetu už každý z nás počul aspoň tisíckrát. Keď sme zmeškali posledný vlak, keď sme stratili peňaženku, keď sme ochoreli tesne pred túžobne očakávanou dovolenkou, keď nám kolega hodil pod nohy také veľké poleno, že sa nedá ani obísť, nieto ešte preskočiť.
Kde v takýchto situáciách tú dobrú radu hľadať?
 
V prvom rade nerobiť paniku, nech ide o akúkoľvek situáciu, kedy sa nám niečo vymklo spod kontroly. Zachovajte chladnú hlavu. „Nič sa neje také horúce, ako sa uvarí.“
Čo je teda dobré urobiť, aby sme zo vzniknutého problému vyviazli, podľa možnosti bez fyzickej, či psychickej ujmy?
Najdôležitejšie je uvedomiť si, prečo došlo k spomínanej udalosti, prečo sa stalo to, čo ma teraz mrzí. Dôležité je hľadať odpoveď, prečo k tomu vlastne došlo. V tomto prípade je podstatnejšie nájsť príčinu vzniknutého stavu, ako plakať nad rozliatym mliekom.
To, že som zmeškal posledný vlak nemusí byť vždy len moja vina, avšak nabudúce budem obozretnejší a na stanicu pôjdem o niekoľko minút skôr ako naposledy. Ukradnutá peňaženka? Nabudúce si rozdelím doklady, hotovosť, karty na iné miesta, aby v prípade nenásytnosti zlodejských rúk škoda nebola až taká veľká. Budem opatrnejší a všímavejší k okoliu a k ľuďom, ktorí sa v mojej blízkosti pohybujú.
A čo dovolenka preležaná v posteli? Aj to sadá zvládnuť, len sa musíme sústrediť na prekonanie momentálneho stavu a nie pozerať sa kdesi do oblakov a plakať nad tým, čo by bolo, keby sa to, či ono nebolo stalo. Určite tým nikomu nepomôžeme, no najmä sebe nie.
Spravodlivosť si svoje cestičky nájde a kolega z práce po čase zistí, že ako vrhač polien pod nohy možno na oko získa nejaký prospech, ale ak mu bola nadelená inteligencia, určite pochopí, že vzájomná spolupráca je oveľa prospešnejšia ako jej opak. Niektoré udalosti človek nemôže predpokladať, ale určite môžeme ovplyvniť to, ako sa k nim postavíme, či ako sa v danom okamihu zachováme.
 
Katarína Matušková