Tipy, ako sa zbaviť menštruačných kŕčov

Tipy, ako sa zbaviť menštruačných kŕčov

Trápia vás mesiac čo mesiac menštruačné kŕče, v dôsledku čoho si obdobie menštruácie odtrpíte a znižuje to vašu kvalitu života? Prečítajte si, akým spôsobom možno nepríjemné kŕče v období menzesu eliminovať.

O predmenštruačnom syndróme ste určite počuli. Zahŕňa symptómy, ako napríklad bolesti brucha, nafúknuté brucho, podráždenosť, zmeny chuti do jedla, ťažkosti so spánkom či koncentráciou, únavu, a, samozrejme, kŕče.

Podľa odborníkov trápia menštruačné kŕče viac ako 80 percent mladých žien a viac ako 20 percent tvrdí, že ich majú pri každej menštruácii. V dôsledku toho je na niekoľko dní znížená kvalita ich života, vrátane produktivity v práci.

Čo spôsobuje menštruačné kŕče?

Menštruačné kŕče sa zvyčajne objavujú niekoľko dní pred menštruáciou a trvajú do troch dní počas nej. Spôsobené sú sťahmi maternice, ktorá sa snaží zbaviť výstelky, resp. menštruačnej krvi. Intenzita bolesti býva rôzna a závisí od viacerých faktorov.

Pri intenzívnej bolesti je potrebné navštíviť lekára, aby zistil príčinu. Mierna bolesť sa dá eliminovať zmenou životného štýlu a niekoľkými užitočnými pomocníkmi. Čo stojí za vyskúšanie?

  • Aplikácia tepla

Jedným z účinných riešení, ktoré môžete spojiť s relaxáciou a popíjaním bylinkového čaju, je aplikácia teplého obkladu. Teplo na bruchu má schopnosť zmierniť nepríjemnú bolesť a tým pádom aj menštruačné kŕče. Stačí, ak máte k dispozícii vyhrievaciu podložku.

  • Antistresové aktivity

Ak ste v strese, zrejme máte o to bolestivejšiu menštruáciu. Stres má totiž schopnosť ovplyvňovať prah bolesti. Na zníženie stresu využite antistresové aktivity. Môže ísť o prechádzku vo svižnom tempe, jogu, hlboké dýchanie či meditáciu.
 
Zdroj foto: freepik.com

  • Doprajte si potraviny s obsahom vitamínu B1

Zdá sa, že vitamín B1 má schopnosť zmierniť nepríjemné kŕče pri menštruácii. Tento vitamín nájdete v orechoch a semenách, celých zrnách, fazuli, šošovici, cíceri, špenáte, karfiole, keli, avokáde, špargli či pomarančoch.

  • Doplňte do tela vitamín D

Podľa odborníkov trpí až 80 percent dospelých deficitom vitamínu D. Môže za to najmä sedavý spôsob života, teda nedostatočný pobyt na slnečnom svetle.

V dôsledku toho narastá riziko vzniku osteoporózy, oslabenej imunity, depresie a úzkosti. Podľa výskumu má však primeraná hladina vitamínu D aj schopnosť znížiť bolesť. Podľa štúdie tie ženy, ktoré dostávali 50 000 IU vitamínu D týždenne, pociťovali nižšiu intenzitu bolesti pri menštruácii.  

  • Vyskúšajte vitamín E

Vitamín E patrí medzi vitamíny rozpustné v tukoch a dôležité antioxidanty. Podľa vedeckej štúdie tie ženy, ktoré užívali vitamín E dva dni pred začiatkom menštruácie a tri dni na jej začiatku, pociťovali nižšiu intenzitu kŕčov.
Vitamín E môžete do tela doplniť aj prirodzenou formou. Bohatým zdrojom tohto vitamínu je olej z pšeničných klíčkov, slnečnicové semená, mandle, lieskovce, špenát, avokádo, píniové orechy, olivový olej, mango či sladké zemiaky.
 
Zdroj foto: freepik.com

  • Zamerajte sa na suplementovanie omega-3 tukov

Väčšina z nás nedokáže pokryť príjem protizápalových omega-3 tukov z potravín kvôli nedostatočnej konzumácii kvalitných tučných rýb, ľanových a chia semienok, olivového oleja či vlašských orechov. Z tohto dôvodu odborníci odporúčajú tieto prospešné zdravé tuky suplementovať.

Zdá sa, že to je prospešné nielen z hľadiska zdravia srdca a mozgu, ale aj zníženia kŕčov pri menštruácii. Jeden až dva gramy omega-3 tukov denne sú schopné zmierniť intenzitu menštruačných kŕčov.

  • Zaraďte do jedálnička olivový olej

Študentky so stredne intenzívnymi až intenzívnymi menštruačnými kŕčmi boli v rámci štúdie rozdelené do dvoch skupín.  Jedna z nich dostala 5 čajových lyžičiek extra virgin olivového oleja každý deň počas dvoch mesiacov, čo viedlo k zníženiu intenzity bolesti.

Mirka