Máte opar? Nebozkávajte svoje dieťa!

Máte opar? Nebozkávajte svoje dieťa!

 

Aj vy patríte do skupiny „vyvolených“, ktorých často trápia nepríjemné opary? Verte, že v tom nie ste sami. Až 90 % dospelej populácie je nositeľom vírusu herpes simplex, ktorý spôsobuje bolestivý opar. S URGO Filmogel® Opary však jeho hojenie nebude také trpké.

Npríjemné opary nevznikajú len tak náhodou. Ide o vírusové ochorenie, ktoré ste s najväčšou pravdepodobnosťou získali už v detstve. Nechcete rovnaký „suvenír“ podarovať svojim deťom? Poradíme vám, ako zamedziť jeho šíreniu.

Pamiatka na celý život

Herpes simplex je jedným z mnohých vírusov z rozsiahlej skupiny herpetických vírusov. Spôsobuje väčšinou bolestivé a často sa opakujúce opary lokalizované najčastejšie na mäkkej, tenkej a bohato prekrvenej pokožke pier a ich bezprostredného okolia. Herpes simplex vírus má dva varianty. Prvým je HSV-1 – k nákaze dochádza najčastejšie už v detskom veku, kedy sa prejavuje ako tzv. herpetická gingivostomatitída. Prenáša sa osobným kontaktom, kvapôčkovou infekciou, ale aj používaním rovnakého príboru či uteráka a deti ho zvyknú najčastejšie chytiť od dospelej osoby, ktorá je nositeľom vírusu. Na začiatku môže mať príznaky podobné chrípke, ako sú horúčka, únava a strata chuti do jedla. Neskôr sa však objavia bolestivé pľuzgiere v ústnej dutine, často na ďasnách, tvrdom podnebí alebo na zadnej časti jazyka. Zväčša sa zacelia do dvoch týždňov. Po zahojení však vírus naďalej zostáva driemať v tele a reaktivuje sa pri oslabenej imunite, silnom UV žiarení, hormonálnych zmenách či strese.

Infekcia druhým variantom HSV-2 je pravdepodobnejšia u dospievajúcich a dospelých ľudí – k jej nákaze dochádza orálno-genitálnymi sexuálnymi aktivitami.

Jednoduché zásady, ktoré ochránia členov vašej rodiny

Herpes simplex je veľmi infekčný vírus, a keď sa prejaví oparom, treba byť obozretný. Obzvlášť, keď máte malé deti. „Okolie pier a tváre je najháklivejšou oblasťou na prenos tohto vírusu. Pokiaľ ste spozorovali bolestivý pľuzgierik plný tekutiny určite nebozkávajte svoje dieťa. Bábätká a deti približne do 3 rokov sú najzraniteľnejšou skupinou na prenos tohto vírusu. Vo vyššom veku k nemu ľudia prichádzajú už len zriedkakedy,“ hovorí dermatovenerologička MUDr. Regina Paulinyová. Ak chcete efektívne zamedziť šíreniu svojho herpesu a zároveň si uľaviť od jeho príznakov a urýchliť hojenie postihnutej oblasti, vyskúšajte URGO Filmogel® Opary. Tenká vrstva priehľadného gélu vytvorí ochranný film, ktorý zmierni nepríjemný pocit tŕpnutia, brnenia a prípadnú bolesť, obmedzí rast pľuzgiera, podporí hojenie a zabráni šíreniu infekcie.

Dodržiavajte tiež jednoduché zásady, ktoré zamedzia šíreniu vírusu:

  • Používajte svoj príbor a pohár, držte ich oddelene od ostatného riadu.

  • Používajte vlastný uterák a podobne, ako pri príbore zamedzte jeho kontaktu s ostatnou bielizňou.

  • To isté platí aj o návliečke na vankúš a lôžkovinách – nezdieľajte ich s ostatnými členmi rodiny.

  • Oddeľte svoju zubnú kefku od kefiek ostatných, ak to tak nerobíte automaticky a v období výsevu majte aj vlastnú tubu so zubnou pastou.

  • „Nepožičiavajte“ si navzájom kozmetiku a aplikátory líčidiel po výseve infekcie dezinfikujte.

  • Nedotýkajte sa postihnutých miest rukami a ak sa tak stane, ruky si dôkladne umyte.

  • Obzvlášť opatrní buďte, keď má niektorý z členov rodiny drobné poranenia – narušená kožná bariéra je ideálnou plochou na preniknutie herpetického vírusu do tela.

URGO môžete mať vždy poruke

Účinný prostriedok, ktorý vám obdobie s oparom zjednoduší – URGO Filmogel® Opary nájdete v ktorejkoľvek lekárni a jeho šikovné balenie v 3 ml fľaštičke si budete môcť pribaliť aj do príručnej batožiny do lietadla. Samotná aplikácia je veľmi jednoduchá – súčasťou balenia prípravku je set aplikátorov, vďaka ktorým sa zamedzí kontaminácia obsahu fľaštičky. Každý je určený na jednu aplikáciu prípravku na postihnutú oblasť, čo je veľkým plusom tohto produktu. Po približne 1 až 2 minútach vrstva zaschne a na opare sa vytvorí priehľadný film, ktorý vydrží až po dobu 4 hodín. Na URGO Filmogel® na opary nedajú dopustiť všetky ženy, ktoré milujú dekoratívnu kozmetiku. Aplikácia akéhokoľvek lesku či rúžu na pery je vďaka jedinečnej technológii Filmogel® bezproblémová, čo pri iných prípravkoch nie je samozrejmosťou. URGO Filmogel® Opary môžete reaplikovať 2 až 4 krát za deň.

Trápi vás výskyt herpesu často? Neodkladajte návštevu lekára

Vírus herpex simplex prvého typu sa nemusí objavovať iba na perách či v oblasti tváre. Jeho výskyt môže byť kdekoľvek na tele. Ak sa vám objavuje často a v krátkych intervaloch, zvážte návštevu lekára: „Pacientom, ktorých trápi častý výskyt herpesu robíme sérologické vyšetrenie. To odhalí presnú hladinu herpes vírusu. Ak je príliš vysoká, nasadzujeme antivirotickú liečbu, ktorou vírus dostaneme pod kontrolu,“ uzatvára MUDr. Paulinyová. Tým sa docieli, že vám vírus a jeho prejavy nebudú znepríjemňovať život tak často. Na mieste je aj posilnenie imunity a zmeny v životnom štýle, ktoré vírus udržia pod kontrolou. Keď sa jej náhodou vymkne, budete vedieť, po akom prípravku môžete siahnuť.