Cvičte s tým, čo doma nájdete

Cvičte s tým, čo doma nájdete

Nechce sa vám ísť do posilňovne a cvičiť len tak sama so sebou vás nebaví? Určite ste netušili, koľko cvičebných pomôcok sa nájde u vás doma. Spevňujte a posilňujte si postavu s tým, čo doma nájdete. Prinášame vám niekoľko užitočných tipov.

Na podušku si nelíhajte, sadnite si na ňu
Vezmite podušku a položte ju na podlahu. Posaďte sa na ňu, ruky položte za seba. Nechajte ich mierne ohnuté v lakťoch vo vzdialenosti o niečo viac ako šírka ramien, pričom prsty smerujú ku vám. Nohy pokrčte v kolenách a opakovane dvíhajte bez toho, aby ste ich položili na zem. Posilňujete tak priamy brušný sval a sekundárne aj stehenné svalstvo. Ťažšia varianta tohto cviku je s vyrovnanými nohami, prípadne dvíhajte len jednu nohu a druhú držte vystretú kúsok nad podlahou.

V sede precvičte aj bočné bruško
Ostaňte sedieť na poduške v rovnakej polohe, ako ste začínali predošlý cvik. Nohy zodvihnite mierne nad zem, tentokrát ich v kolenách, ktoré sa navzájom dotýkajú, ohnite o čosi viac ako je pravý uhol. Začnite vykonávať pohyb kolenami doprava a doľava tak, aby ste sa na konci pohybu takmer dotkli spodným kolenom podlahy. Účinne tak precvičíte bočné brušné svalstvo.

Vaše "domáce" činky
Najuniverzálnejším pomocníkom vám budú dve obyčajné fľaše naplnené vodou. Môžete nimi nahradiť činky v niekoľkých hmotnostiach. Použite ich napríklad ako záťaž pri robení výpadov pre vyformovanie stehien. Imitujte klasické posilňovanie na biceps alebo predpažte a pomalým pohybom vráťte vystreté ruky naspäť k telu. Brušáky môžete účinnejšie vykonávať tak, že fľašky si budete pridŕžať na hrudi.

Expander máte v šatníku
Použite svoje silónové punčocháče ako naťahovaciu gumu a posilňujte biceps: Jeden koniec siloniek zašlapnite a druhý si omotajte okolo dlane a zatnite ju v päsť. Lakeť majte počas vykonávania cviku pevne a nehybne usadený pri tele. Päsť dvíhajte oblúčikovým pohybom smerom k brade. Ako druhý cvik na posilnenie rúk, trapéznych svalov a svalov chrbta zašľapnite silónky v stoji mierne rozkročenom. Jeden koniec uchopte do jednej ruky a druhý koniec do druhej. Pomaly a dôsledne predpažte, potom upažte a pomaly spustite do pôvodnej polohy popri telu.

Štvornohá pomocníčka pre pevný zadoček
Postavte sa k stoličke s operadlom a prichyťte sa ho oboma rukami. Poslúži vám ako opora pre stabilitu pri výkopoch dozadu. Výkopy vykonávajte precízne. Pre dosiahnutie väčšej účinnosti cviku odporúčame medzi výkopmi nepokladať nohu na podlahu. Odvážnejšie z vás by si mohli vyskúšať v momente výkopu na pár sekúnd nohu zadržať v tej najvyššej dosiahnutej polohe.

Na vyformovanie celého tela nepotrebujete chodiť do posilňovne. Všetko potrebné nájdete aj vo svojej domácnosti. Stačí len s chuťou začať!

Autor: Janka Radimáková