Ako sa zbaviť bradavíc

Ako sa zbaviť bradavíc

Niekto sa s nimi nestretne vôbec, iný má s nimi trápenie neustále. Objavujú sa na rozličných častiach tela. S bradavicami sa dá „zatočiť“ viacerými spôsobmi, pričom vždy treba zhodnotiť stav individuálne. Použité metódy (najmä pri domácich prostriedkoch) môžu mať aj vedľajšie účinky, preto je potrebné zhodnotiť aj lokalitu výskytu bradavíc, aby sa celkový stav ešte viac nezhoršil.

Rozhodnutie navštíviť lekára
Ak máte bradavice na viditeľnom mieste (napríklad tvár) najbezpečnejšou alternatívou je návšteva lekára. Odborník vám môže odporučiť viacero spôsobov – odstránenie dusíkom a laserom, pričom odstránenie laserom môže byť nákladnejšie.
Pokiaľ máte bradavice na iných častiach tela, je možné použiť niektoré bylinky alebo domáce prostriedky (aj keď v niektorých prípadoch môže dôjsť k podráždeniu pokožky v okolí bradavíc, prípadne bylinky môžu pokožku sfarbiť, jablčný ocot môže vyvolať alergickú reakciu).

Ľudové liečiteľstvo má na bradavice tieto prostriedky...
Z byliniek sú účinné proti bradaviciam švédske bylinky a lastovičník väčší. V oboch prípadoch sa využíva tinktúra, ktorou navlhčíme vatovú tyčinku a niekoľkokrát denne nanášame na postihnuté miesto. Vhodnou alternatívou je aj obklad – gázu namočíme do bylín, prikryjeme fóliou a necháme pôsobiť. Pri pravidelnom používaní bradavice postupne odumrú a odpadnú. Nevýhodou pri švédskych bylinách je zafarbenie okolitej pokožky, preto nie je vhodná aplikácia na tvár.

Pomerne radikálnou metódou ľudovej medicíny, ako sa bradavíc zbaviť, je používanie cesnaku a cibule, pričom cesnak je účinnejší. Na miesto posiate bradavicami naneste plátok cibule, alebo cesnaku, prikryte fóliou a nechajte pôsobiť. Pravdepodobne budete cítiť pálenie. Ak bude intenzívne, obklad okamžite odstráňte, miesto opláchnite vodou a viac neaplikujte. Ak je pálenie mierne, tento postup opakujte každý deň, až kým bradavice nezmiznú. Okrem pálenia je nevýhodou tejto metódy aj podráždenie okolitej pokožky.

Ak považujete samotný cesnak za príliš radikálne riešenie, pripravte si obklad z postrúhaného cesnaku, rastlinného oleja, múky a vody. Hustú hmotu naneste pred spaním na postihnuté miesto a nechajte pôsobiť celú noc.

V ľudovej medicíne sa na odstránenie bradavíc využívajú aj jablčný ocot a surové zemiaky, pričom aplikácia jablčného octu si vyžaduje opatrnosť, lebo môže spôsobiť alergickú reakciu.

-mm-
Obrázok: freedigitalphotos.net, posterize