Čo telo potrebuje na dobré trávenie?

Čo telo potrebuje na dobré trávenie?

Bolesť brucha, nadúvanie, pálenie záhy, zápcha či hnačka sú častými dôsledkami zlého trávenia. Ako tráviacemu traktu pomôcť a cítiť sa skvelo?

 

  • Vyhnite sa bielemu cukru a múke

Dennodenne konzumujeme obrovské množstvá bieleho cukru a múky, ktoré dávajú tráveniu poriadne zabrať. Vhodné je preto postupne prejsť na zdravšie alternatívy. Teda rafinovaný cukor nahradiť trstinovým cukrom, medom či iným prírodným sladidlom. To isté platí aj pre bielu múku. Časom si zamilujete chuť celozrnných múk, ktoré navyše telu dodávajú mnoho výživných látok.

  • Jedzte primerané dávky jedla

Ak jete v zhone veľké dávky jedla, ktoré sú navyše nezdravé, nečudujte sa, že na to organizmus reaguje poruchami trávenia. Preto je vhodné jesť 5-6 ráz denne v menších dávkach a jedlo si vychutnávať.

  • Pozor na tekutiny počas jedla a po jedle

Pred jedlom sa odporúča vypiť pohár vlažnej vody. Chybou je piť tekutiny počas jedla a po jeho skončení, pretože to trávenie spomaľuje. Vhodná je pramenitá voda a tiež čaje, ktoré pozitívne ovplyvňujú fungovanie tráviaceho traktu (zelený čaj, rooibos, mäta). Naopak, vylúčte sladké nápoje, džúsy s vysokým obsahom cukru, energetické nápoje a pod.

  • Nezabúdajte na prvé jedlo dňa

Vhodne zvolené raňajky celkovo naštartujú metabolizmus, ktorý je po nočnom odpočinku spomalený. Výbornou voľbou je ovocie či ovsené vločky, ktoré sú bohaté na vlákninu a prospievajú tráviacemu traktu.

  • 5 porcií ovocia a zeleniny je základ

Zelenina a ovocie sú bohaté na vlákninu a rad ďalších látok, ktoré prospievajú tráveniu i celému ľudskému organizmu. Konzumujte pestrú škálu ovocia a zeleniny.

  • Priateľmi vašich čriev sú probiotiká

Najlepšie je probiotiká konzumovať z potravín. Bohato zastúpené sú v mliečnych výrobkoch, teda v kefíroch, acidofilných mliekach či kvalitných jogurtoch.

  • Pozor na zlozvyky

Nikotín, veľa kofeínu či alkohol sú nepriateľmi tráviaceho traktu. Sú častou príčinou pálenia záhy či nadúvania.

  • Vyhnite sa prílišnému kombinovaniu jedál

Ak si v rámci obeda doprajete tradičnú polievku s hlavným jedlom a za tým ešte dezert a kávu, tráviaci trakt dostáva zabrať. Stavte skôr na jednoduché a zdravé jedlá, ktoré organizmus zbytočne nezaťažujú.

  • Pomôžte si prostriedkami z prírody

Za vyskúšanie stojí čas z klinčekov. Stačí, ak približne 10 kusov zalejete vriacou vodou, necháte lúhovať 10 minút a vypijete po jedle. Na podporu trávenia i posilnenie imunity je stvorený i zázvorový čaj.

  • Pravidelne doprajte telu očistu

Z času na čas si doprajte deň, počas ktorého budete piť iba zeleninové šťavy. Tráviaci trakt očistíte i zmiešaním niekoľkých lyžíc kyslej kapusty zo semiačkami (ľanové, chia alebo bazalkové).

-m-