Chyby, ktoré robíme najčastejšie v kuchyni

Chyby, ktoré robíme najčastejšie v kuchyni

Bez ohľadu na to, či varenie máte radi, alebo čas v kuchyni obmedzujete len na nutné minimum, je pravdepodobné, že robíte niektorú z nasledujúcich chýb.

  • Recepty čítate nepozorne

Koľkokrát sa vám stalo, že ste skúšali nový recept a niekto vás vyrušil? V dôsledku toho ste poplietli ingrediencie i postup. Alebo máte v krvi, že čítate nepozorne a neraz sa vám to vypomstilo aj pri príprave pokrmov. Vždy je lepšie prečítať si recept v pokoji a pred tým, ako sa pustíte do varenia. Následne si premyslite, či máte všetky ingrediencie a porozmýšľajte nad postupom.

  • Nepripravujete si ingrediencie

Relácie o varení ste videli zrejme stokrát. Kuchári vždy majú všetky ingrediencie pripravené vopred na pracovnej doske. Ak to tak urobíte aj vy, nestane sa vám, že počas varenia budete odbiehať k susedke po vajíčka alebo prášok do pečiva.

  • Praktizujete multitasking

Možno počas varenia stíhate četovať s kamoškou, pripravovať dieťaťu večeru a vybavovať  telefonáty. Stačí chvíľka a strukoviny vykypia alebo sa pripáli koláč. Vytvorte si z varenia rituál. Jedlo bude oveľa lepšie chutiť a skvelo sa odreagujete.

  • Nepoužívate teplomer na mäso

Pri mäse nestačí dodržať odporúčanú teplotu a dĺžku varenia či pečenia. Ak chcete, aby bolo zvonku chrumkavé a vnútri šťavnaté, majte vždy k dispozícii teplomer na mäso.

  • Počas  varenia neochutnávate jedlo

Ochutnávať jedlo počas varenia je dôležité, aby ste ho vedeli priebežne dochucovať a hlavne, aby ste zistili, či je už hotové. Aj keď sa do bodky riadite postupom v recepte, pokrm často ochutnávajte.

  • Máte preplnené hrnce či panvice

Máte pocit, že jedla nikdy nie je dosť a vždy radšej pridáte z každej suroviny niečo navyše? Chyba, pretože nerovnomerné rozloženie surovín na panvici spôsobuje aj nerovnomerné rozloženie tepla. Niektoré ingrediencie môžu stratiť svoj tvar, iné budú ešte tvrdé.

  • Mäso pripravujete ihneď po vybratí z chladničky

Toto je jedna z chýb, ktorej sa dopúšťa väčšina gazdiniek. Mäso po vytiahnutí z chladničky nepatrí na gril a ani na panvicu, ale malo by 30 minút odpočívať pri izbovej teplote.

  • Solíte v priebehu varenia

Soliť jedlo by ste mali tesne pred jeho dokončením, pretože pokrm soľ „vstrebe“ a bude mať zbytočne vysoký obsah soli. Netreba pripomínať, že nadmerný obsah sodíka vedie ku kardiovaskulárnym ochoreniam.

  • Rozmrazujete mäso v mikrovlnke

Dať mäso do mikrovlnnej rúry je riešenie, ale nie ideálne. Ak chcete, aby si zachovalo svoje kvalitatívne parametre, dajte ho do mikroténového vrecka a nechajte ho odpočívať v miske so studenou vodou asi hodinu.

Mirka