Čalamáda

Čalamáda

Domáca čalamáda je tradičná zeleninová príloha, ktorá sa pripravuje z čerstvej zeleniny a je ideálna na zimné obdobie.

Ingrediencie:

  • 5 kg bielej kapusty

  • 2 kg zelenej papriky

  • 1 kg cibule

  • ½ kg mrkvy

  • ½ kg cukru

  • 0,8 l octu

  • 0,3 l oleja

  • 2 balíčky DEKA (nakladač)​

Postup:

  1. Kapustu nasekáme na tenké rezance.

  2. Zelenú papriku, cibuľu a mrkvu nakrájame na tenké plátky.

  3. Všetku zeleninu vložíme do veľkej nádoby a pridáme cukor, ocot, olej a DEKO.

  4. Zmes dôkladne premiešame a necháme 1 hodinu odstáť.

  5. Po odležaní natlačíme zmes do čistých sklenených pohárov.

  6. Poháre zalejeme vlastnou šťavou, ktorú zelenina pustila.

  7. Krátko sterilizujeme, aby sa zabezpečila trvanlivosť.​

Táto čalamáda je výborná ako príloha k mäsovým jedlám alebo ako samostatný šalát.

 

Zdroj foto: freepik