Čaka vás dlhá cesta za volantom? Tipy, ktoré vás udržia bdelých

Čaka vás dlhá cesta za volantom? Tipy, ktoré vás udržia bdelých

Zdĺhavá niekoľkohodinová jazda dokáže pred vytúženou letnou dovolenkou narobiť veľký stres, a to hlavne pokiaľ plánujete cestovať v noci. Prinášame vám niekoľko užitočných tipov, ktoré vám pomôžu vyhnúť sa nebezpečnej únave za volantom.

Dôsledná predpríprava

Pred náročnou cestou je nevyhnutné sústrediť sa na dostatok nočného spánku, ale aj krátke zdriemnutie v deň jazdy zabráni zvyšovaniu únavy pri cestovaní. Pokiaľ vás trápi stres pred vycestovaním, či už z dôvodu cesty do neznáma, alebo len jednoducho nie ste práve najskúsenejší šofér, nezabúdajte na pravidelný režim. Okrem nedostatku spánku sa totiž pod únavu môže podpísať aj podcenený pitný režim a príliš nízke množstvo prijatej energie.

Pravidelná strava sa často dostáva do úzadia a jej dôležitosť sa znižuje so skracovaním času, ktorý ostáva do odjazdu. Na túto nevyhnutnosť by ste však mali dozrieť, pretože rovnako ako spánok dodáva energiu do nového dňa, tak sa aj energia z jedla a tekutín v tele premieňa na využiteľnú formu.

Ak plánujete cestovať po úplne neznámej trase, bez dlhého premýšľania si do auta nainštalujte držiak na mobilný telefón a nastavte si bezplatnú navigáciu, s ktorou sa budete stresovať oveľa menej než keby ste mali sústredene sledovať každú dopravnú značku a navigačnú tabuľu.

Zdroj: pixabay.com

Banány ako zdroj energie

Energetické nápoje a ďalšie nealkoholické nápoje s vyšším obsahom kofeínu sa zdajú byť veľmi efektívnou a lákavou voľbou, ako rýchlo dohnať energetický deficit. Náhle prebratie a zvýšenie sústredenosti však môže neplánovane vystriedať neprekonateľná únava, ktorá je dôsledkom rýchlejšieho spotrebovania energie získanej v neprirodzene veľkom množstve.

Z kategórie zdrojov prírodných sacharidov sa do popredia dostávajú prekvapivo banány bez výrazne sladkej chuti. V banánoch sa nachádzajú látky schopné dodať telu nielen potrebnú energiu, ale napomáhajú aj správnemu chodu energetického metabolizmu. Regulujú energetický výdaj, a tak znižujú množstvo nevyužitej energie. 

Nepodceňte prestávky

Či už sa chystáte cestovať len zopár hodín, alebo sa vaša cesta bude niesť v znamení niekoľkých dní, vyhraďte si čas na pravidelné a dostatočne dlhé prestávky. Aj niekoľkominútová chôdza na odpočívadle príde vhod. Autá s manuálnou prevodovkou totiž dajú v niektorých situáciách šoférovi zabrať a stŕpnutie nôh je to posledné, čo by ste chceli zažiť v rozbehnutom aute na diaľnici. Nepodceňte tiež pitný režim a majte počas celého trvania jazdy poruke fľašu neperlivej vody alebo minerálky.

Zuzana Bánska