Bojujte proti nepríjemnej bolesti potravinami

Bojujte proti nepríjemnej bolesti potravinami

Čo urobíte ako prvé, keď vás začne bolieť hlava? Po čom siahnete pri bolesti chrbta, ktorá vás kvári už niekoľko rokov? Väčšina z nás vidí ako najľahšiu a najdostupnejšiu možnosť konzumáciu analgetík. Pravda je taká, že pozitívnou úpravou svojho jedálnička môžete nepríjemnú bolesť eliminovať a vyhnúť sa následkom dlhodobej konzumácie liekov proti bolesti.

 Jedlom proti bolesti?

Nie nadarmo nás odborníci vystríhajú pred nezdravými rýchlymi sacharidmi (sladkosti, biela múka, ryža), nasýtenými tukmi a trans tukmi (napr. zemiakové lupienky). Okrem toho, že majú negatívny dopad na našu hmotnosť a sú zodpovedné za celý rad civilizačných ochorení, spúšťajú v tele zápalové procesy, ktoré vedú ku vzniku bolesti.

Potraviny, ktoré pomáhajú...

Na druhej strane stoja zdravé a prínosné potraviny, ktoré disponujú protizápalovými účinkami a pôsobia proti bolesti. Podľa odborníkov môžu zmierniť aj chronickú bolesť. Ako prospešné sa ukazujú, napríklad čerešne, kurkuma a zázvor.

Liečivý zázvor proti bolesti kĺbov, svalovej horúčke i nevoľnosti

Pre široké spektrum pozitívnych účinkov na zdravie sa dostáva do popredia zázvor. Z hľadiska tíšenia bolesti je účinný pri nevoľnosti a bolestiach kĺbov. Úľavu od bolesti môžu priniesť už dve až tri čajové lyžičky denne, ktoré majú schopnosť blokovať enzýmy, ktoré sú kľúčové pri vzniku zápalu a bolesti. Okrem toho je možné zázvor využiť pri nevoľnosti, zvracaní i migréne. Pomerne menej známa je vlastnosť zázvoru eliminovať bolesti svalov po tréningu. V porovnaní s analgetikami nespôsobuje vedľajšie účinky ako vredy a pod.

Kurkumou proti artróze

Kurkuma obsahuje látku s názvom kurkumín, ktorá blokuje zápaly, s nimi vznikajúce opuchy a bolesť najmä pri artróze – degeneratívnom ochorení kĺbov. Okrem toho môže byť kurkuma nápomocná pri cukrovke 2.typu, lupienke, žlčových kameňoch, zápalových črevných ochoreniach a tiež regenerácii svalov.

Čerešňami proti bolesti

V čase dozrievania čerešní nimi určite nepohrdnite. Obsahujú obrovské množstvá antioxidantov s názvom antokyány. Tieto látky sú bojovníkmi proti zápalom, bolesti pri artritíde a artróze.
 
MIMI