Babkin krehký jablkový koláč so škoricou

Babkin krehký jablkový koláč so škoricou

Tento koláč pozostáva z dvoch vrstiev krehkého cesta, medzi ktorými sa nachádza nastrúhané jablkové pyré ochutené vanilkovým a kryštálovým cukrom so škoricou. Po upečení sa posype práškovým cukrom a podáva nakrájaný na štvorce alebo obdĺžniky.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 400 g hladkej múky

  • 200 g masla

  • 2 vajcia

  • 150 g práškového cukru

  • 1 prášok do pečiva

  • 1 vanilkový cukor

  • Štipka soli

Na náplň:

  • 6 stredne veľkých jabĺk

  • 100 g kryštálového cukru

  • 1 čajová lyžička škorice

  • 1 vanilkový cukor

  • Citrónová šťava (na potretie jabĺk)

Na posypanie:

  • Práškový cukor


Postup:

  1. Príprava cesta:
    V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a vanilkový cukor. Pridajte zmäknuté maslo, vajcia a práškový cukor. Vypracujte hladké cesto. Ak je príliš lepkavé, pridajte ešte trochu múky. Cesto rozdeľte na dve polovice – jednu menšiu na vrchnú časť koláča, druhú väčšiu na spodnú.

  2. Príprava náplne:
    Jablká ošúpte, zbavte jadierok a nastrúhajte na hrubom strúhadle. Ochuťte ich citrónovou šťavou, cukrom, vanilkovým cukrom a škoricou.

  3. Zostavenie koláča:
    Formu na pečenie vyložte papierom na pečenie a väčšiu časť cesta rozvaľkajte na dno formy. Na cesto rozotrite jablkovú náplň. Zvyšok cesta rozvaľkajte a prikryte jablká.

  4. Pečenie:
    Koláč pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 40-45 minút, alebo kým nebude cesto krásne zlatisté.

  5. Finálne úpravy:
    Po upečení nechajte koláč vychladnúť a posypte ho práškovým cukrom. Podávajte nakrájaný na štvorce alebo obdĺžniky.


Tipy:

  • Môžete pridať aj trochu vlašských orechov alebo hrozienok do jablkovej náplne pre obohatenie chuti.

  • Ak máte radi viac kyslé jabĺčka, zvoľte odrodu ako Granny Smith.

Tento koláč je ideálny na rodinné stretnutia, kávu alebo čaj a určite poteší každého svojou lahodnou chuťou.

Zdroj foto: Freepik