
Babkin krehký jablkový koláč so škoricou
Tento koláč pozostáva z dvoch vrstiev krehkého cesta, medzi ktorými sa nachádza nastrúhané jablkové pyré ochutené vanilkovým a kryštálovým cukrom so škoricou. Po upečení sa posype práškovým cukrom a podáva nakrájaný na štvorce alebo obdĺžniky.
Ingrediencie:
Na cesto:
-
400 g hladkej múky
-
200 g masla
-
2 vajcia
-
150 g práškového cukru
-
1 prášok do pečiva
-
1 vanilkový cukor
-
Štipka soli
Na náplň:
-
6 stredne veľkých jabĺk
-
100 g kryštálového cukru
-
1 čajová lyžička škorice
-
1 vanilkový cukor
-
Citrónová šťava (na potretie jabĺk)
Na posypanie:
-
Práškový cukor
Postup:
-
Príprava cesta:
V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a vanilkový cukor. Pridajte zmäknuté maslo, vajcia a práškový cukor. Vypracujte hladké cesto. Ak je príliš lepkavé, pridajte ešte trochu múky. Cesto rozdeľte na dve polovice – jednu menšiu na vrchnú časť koláča, druhú väčšiu na spodnú. -
Príprava náplne:
Jablká ošúpte, zbavte jadierok a nastrúhajte na hrubom strúhadle. Ochuťte ich citrónovou šťavou, cukrom, vanilkovým cukrom a škoricou. -
Zostavenie koláča:
Formu na pečenie vyložte papierom na pečenie a väčšiu časť cesta rozvaľkajte na dno formy. Na cesto rozotrite jablkovú náplň. Zvyšok cesta rozvaľkajte a prikryte jablká. -
Pečenie:
Koláč pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 40-45 minút, alebo kým nebude cesto krásne zlatisté. -
Finálne úpravy:
Po upečení nechajte koláč vychladnúť a posypte ho práškovým cukrom. Podávajte nakrájaný na štvorce alebo obdĺžniky.
Tipy:
-
Môžete pridať aj trochu vlašských orechov alebo hrozienok do jablkovej náplne pre obohatenie chuti.
-
Ak máte radi viac kyslé jabĺčka, zvoľte odrodu ako Granny Smith.
Tento koláč je ideálny na rodinné stretnutia, kávu alebo čaj a určite poteší každého svojou lahodnou chuťou.
Zdroj foto: Freepik