Anorexia a bulímia trápia mnohých mladistvých

Anorexia a bulímia trápia mnohých mladistvých

Poruchy príjmu potravy sú podľa štatistík najčastejšie sa vyskytujúcimi chorobami u dospievajúcich. Odhaduje sa, že nimi trpí až 2-5 percent dospievajúcej mládeže. U dospelých je toto číslo menšie.
V prvom rade si treba uvedomiť, že poruchy príjmu potravy sú psychickými ochoreniami, ktoré môžu mať rad fyzických následkov. U takýchto ľudí sa veľmi často objavujú aj úzkosti, depresie, nízke sebavedomie, poruchy osobnosti a ďalšie. Často vznikajú ako dôsledok vzťahov v rodine, z pocitov osamelosti, smútku a pod.

Anorexiu ani bulímiu nemožno podceňovať, nakoľko úmrtnosť na tieto choroby je pomerne veľká. Pri anorexii končí smrťou 3-15 percent prípadov, pri bulímii je to 3-9 percent prípadov. Nehovoriac o tom, že ak sa nepodchytia včas, môžu zanechať na organizme nepríjemné zdravotné následky (ťažkosti s trávením, metabolické poruchy, rednutie kostí). Preto je vhodné poznať aspoň základné príznaky porúch príjmu potravy.

Anorexia
Anorexia nepostihuje len dievčatá, ale i chlapcov. Bojujú s ňou aj mnohé ženy okolo dvadsiatky i staršie. Najčastejší výskyt je však vo veku 12-18 rokov. Pre anorexiu je typické odmietanie jedla, prehnaná pohybová aktivita, užívanie doplnkov na chudnutie a pod. v snahe byť dokonale štíhla. Ľudia postihnutí touto chorobou úzkostlivo sledujú svoju hmotnosť, obraz v zrkadle a trpia intenzívnym strachom z toho, že priberú. Typickým príznakom je to, že svoje telo vôbec nevidia reálne. BMI u osôb trpiacich anorexiou je nižšie ako 17,5. Anorexia býva spojená so stratou menštruačného krvácania, so vznikom osteoporózy, vypadávaním vlasov, anémiou, zápchou, nízkym krvným tlakom, depresiou, apatiou...

Bulímia
Bulímiu možno charakterizovať ako záchvatové prejedanie. Tí, ktorí trpia touto chorobou, strácajú kontrolu nad kvantami jedla, ktoré skonzumujú. Následne sa snažia nadmerného množstva jedla zbaviť zvracaním, užívaním preháňadiel a nadmerným športovaním. Tento proces sprevádza obrovský pocit hanby z osobného zlyhania. Mnohí z nich majú nízke sebavedomie. Ich hmotnosť je normálna, alebo trpia miernou nadváhou. Časom sa objavujú príznaky, ako napríklad bolesť krku, narušená zubná sklovina, črevné ťažkosti, problémy s obličkami, dehydratácia a ďalšie.

Záchvatové prejedanie
Záchvatové prejedanie je oficiálnou diagnózou, pre ktorú sú charakteristické opakované epizódy prejedania. Človek stráca kontrolu nad jedlom. Za krátky čas skonzumuje veľké množstvo rozličných pokrmov. Po takomto prejedení človek cíti pocity viny a znechutenie, ktoré „rieši“ opätovným záchvatovým prejedaním. Rozdiel medzi záchvatovým prejedaním a bulímiou je ten, že pri záchvatovom prejedaní ľudia nezvracajú, nehladujú, necvičia, teda nesnažia sa jedla zbaviť.

-m-