Ako správne skladovať potraviny?

Ako správne skladovať potraviny?

Vraciate sa domov z nákupu s taškami plnými potravín, keď prídete domov, premýšľate, kam to všetko uložiť a ako. Bola by škoda nevyužiť akcie a nekúpiť salámy na týždeň alebo dva dopredu a tiež zeleninu. No a jogurty alebo syry? Aj tie prídu vhod. Predsa pre nich nepobežíte pozajtra zase do obchodu. Riešenie? Zistite, ako potraviny správne skladovať a uchovávať.

Bez chladničky sa dnes žiadna domácnosť nezaobíde

Už uplynula dlhá doba od toho, čo sa potraviny skladovali v chladných a vzdušných miestnostiach ako je pivnica, komora alebo podkrovie, dnes máme chladničky. Tie nám umožnia potraviny uchovávať dlhšiu dobu čerstvé, predĺžia ich trvanlivosť. Žiadna domácnosť sa bez nej nezaobíde, napriek tomu len vlastníctvo chladničky tak úplne nestačí. Treba tiež vedieť, ako s potravinami nakladať.

Tip prvý: Udržujte si prehľad o zásobách

Všeobecne platí, že by sme jedlom nemali plytvať, kupovať by sme mali len to, čo spotrebujeme. Aj preto je dôležité vedieť, čo v chladničke máme a nenakupovať do zásoby dlho dopredu. Keď už niečoho máte viac, vždy strážte dátum spotreby, to, ktoré je najbližšie, dajte dopredu.

Tip druhý: Chladničku zbytočne nepreplňujte

Plná chladnička je síce pekná na pohľad, ale potravinám, ktoré sú v nej, to škodí. Necirkuluje tam správne vzduch a potraviny sa môžu rýchlejšie kaziť.

Tip tretí: Strážte teplotu

Životnosť potravín, ktoré do chladničky uložíte, ovplyvní aj teplota, ktorú tam máte nastavenú, to, či chladničku nechávate dlho otvorenú alebo to, akú teplotu potraviny majú, keď ich do chladničky vkladáte. Pokiaľ ide o uvarené jedlá, nechajte ich vždy poriadne vychladnúť, keď príde na teplotu v chladničke, udržujte ju pod 5 °C.

Tip štvrtý: Čo do poličiek a dverí?

Každý druh potravín má v chladničke vopred určené vhodné miesto. Ak ho dáte inam, môže sa rýchlejšie kaziť. Čo kam uložiť?  

  • V spodnej časti chladničky je najnižšia teplota, svoje miesto tu nájde ovocie, zelenina. 
  • Nad ovocie a zeleninu môžete umiestniť mäso, niektoré chladničky na to majú špeciálne zásuvku. Okrem mäsa tu môžete skladovať aj ryby. 
  • Ďalšie poličky sú určené na uchovávanie mliečnych výrobkov, salám a údenín. 
  • Na vrchnej poličke nájdu miesto vychladnuté hotové jedlá, chlebíčky a ďalšie potraviny, ktoré treba čo najskôr spracovať. 
  • Do dverí môžete postaviť fľaše s nápojmi, marmelády, kečup a dresing, do určeného držiaka naskladajte vajíčka. 
  • Viete, že vo dverách sa má skladovať aj margarín?

Tip piaty: Pozor na zlozvyky

Každá potravina má svoju maximálnu trvanlivosť, či ju dodrží, to záleží na vás aj na podmienkach v chladničke. O tých už sme si niečo povedali, ale čo vy a vaše zvyky? Tiež sa vám stáva, že si otvoríte džús alebo mlieko a napijete sa z krabice? Uhryznete si do jablka a vrátite ho do chladničky, rovnako ako rozjedený jogurt? Takto vám ale potraviny nevydržia. Dávajte si na to pozor.

Zdroj foto: pixabay.com