5 jednoduchých, ale efektívnych tipov na finančné prilepšenie

5 jednoduchých, ale efektívnych tipov na finančné prilepšenie

Finančná gramotnosť by mala byť súčasťou základného vzdelania. Mnoho ľudí s ňou však má problém a nedarí sa im pravidelne si šetriť alebo odkladať peniaze. Preto je dobré využiť nový rok na finančné predsavzatia, ktorých dodržiavanie dokáže vylepšiť aj zložitú finančnú situáciu jednotlivca. „Existujú stratégie a triky, ktoré aj v bežnom živote ľuďom umožnia vytvoriť si zdravšie a stabilnejšie finančné zázemie,“ hovorí Ján Hlavsa, CEO platformy Fondee.

1. Nakupujte logicky a racionálne

„Jedným z najdôležitejších krokov k finančnej disciplíne je logický a racionálny prístup k nakupovaniu,“ hovorí Jan Hlavsa. Nakupovanie je často sprevádzané impulzívnymi rozhodnutiami, ktoré narúšajú rodinný rozpočet. Rozhodnutia o akomkoľvek nákupe by teda mali byť múdro premyslené a zosúladené s konkrétnymi finančnými cieľmi.

Stanovte si jasné limity pre každú kategóriu výdavkov, držte sa zoznamu priorít a snažte sa z nakupovania eliminovať emócie. Pomáhajú aj zoznamy nákupov. „Dobrou taktikou je pred každým väčším nákupom sa sám seba opýtať, či je položka skutočne nevyhnutná,“ dodáva. Populárne je jednoduché pravidlo 24/24, ktoré hovorí, že ak si chcete kúpiť niečo do 100 eur, premyslite si to v nasledujúcich 24 hodinách. Ak je to niečo za 1000 eur, premyslite si to v nasledujúcich 24 dňoch. Ak aj po tomto stanovenom čase budete produkt, tovar či službu potrebovať, do kúpy môžete ísť s väčším pokojom a rozhodnutím.



2. Utrácajte len toľko, koľko si môžete dovoliť
Podľa ďalších slov CEO platformy Fondee je základným princípom finančnej stability utrácať len toľko, koľko si môžete dovoliť. Zbytočné zadlžovanie sa znamená záťaž pre váš finančný život. Preto je dôležité vyhnúť sa nezmyselným úverom, pôžičkám či kreditným kartám, ktoré ponúkajú nevýhodné úroky a poplatky.
Ak máte dlhy, vytvorte si plán na ich postupné splácanie, zamerajte sa na tie s vysokými úrokmi a systematicky sa ich zbavujte. „Finančná sloboda prichádza s minimalizovaním dlhov a obozretným riadením vašich úverových povinností,“ tvrdí Ján Hlavsa.

3. Prehĺbte si svoje finančné znalosti
Prehlbovanie finančných znalostí je kľúčom k lepšiemu zvládaniu financií. „Investovanie času do zlepšenia svojej finančnej gramotnosti vám umožní lepšie pochopiť fungovanie peňazí a rôzne spôsoby ich zhodnocovania,“ verí Ján Hlavsa.

Čítanie kníh o osobných financiách, počúvanie finančných podcastov či sledovanie zaujímavých profilov na sociálnych sieťach vám poskytnú potrebné informácie pre čo najlepšie rozhodovanie a sú zároveň zábavou. Ak je vám svet peňazí cudzí, neostýchajte sa pýtať tých, ktorí im rozumejú.

4. Určite si percento financií, ktoré si chcete odkladať
„Stanovenie presného percenta financií, ktoré odkladáte na úspory, je kľúčové pre disciplinované riadenie financií,“ radí Hlavsa. Dôležité je mať prehľad o svojich príjmoch a výdavkoch a určiť si percentuálnu časť financií, ktorú je možné si pravidelne odložiť. Aj keď táto suma na začiatku môže byť skromná, stále je lepšia ako nič a je možné ju postupne zvyšovať.

Dobrým tipom je pravidlo 50:30:20, ktoré predstavuje rozdelenie finančného rozpočtu. 50 % príjmov minúť na životné náklady a potrebné výdavky ako je bývanie, potraviny, doprava, účty. 30 % na to, čo vám robí radosť, a teda kultúra, cestovanie, šport, reštaurácie, priatelia. 20 % je ideálne si odkladať na budúcnosť, tvorbu finančnej rezervy a investovanie. „Rozdelenie je veľmi individuálne, každý si ho môže nastaviť podľa seba. Ale tento krok vás postaví na cestu k finančnej nezávislosti a umožní vám budovať si finančnú rezervu," dodáva pán Hlavsa.

5. Investovať môže naozaj každý
Ak ešte neinvestujete, nebojte sa s tým začať. Nemusíte mať na úvod k dispozícii žiadnu veľkú jednorázovú sumu. Skúste to s pravidelnou mesačnou čiastkou, ktorú ste schopní si odkladať. „Investovanie už dávno nie je len pre tých s veľkým kapitálom,“ prezrádza Ján Hlavsa. „Dnes existuje mnoho platforiem, ktoré umožňujú začať investovať aj ľuďom s menšími financiami. Na Fondee je možné začať už so sumou od 40 €,“ dodáva.

Pokiaľ neviete, kde začať, môžete vyskúšať investovanie do takzvaných ETF, ktoré kopírujú vývoj stoviek až tisícov akcií alebo dlhopisov na celom svete. Investovanie do diverzifikovaných portfólií môže byť kľúčom k rastu vašich úspor. Postupné budovanie investičného portfólia vám dokáže pomôcť dosiahnuť dlhodobé finančné ciele. Či už ide o prípravu na dôchodok alebo zaistenie kvalitného vzdelania pre deti.

Nebojte sa vyjsť zo svojej komfortnej zóny a vyskúšať nové spôsoby, ktoré vám umožnia chrániť svoje peniaze pred infláciou a zhodnocovať ich. Všetky rady finančných expertov sú však účinné len natoľko, nakoľko ich dokážete dodržiavať. Dôležité je teda odhodlanie a racionálny prístup k peniazom.