Na slovenský trh vstupuje nový fintech poskytovateľ

Na slovenský trh vstupuje nový fintech poskytovateľ

Počítače z druhej ruky, ktoré prešli dôkladnou renováciou, začínajú byť v kurze. Navyše s menšou ekologickou stopou a za výhodnú cenu sú vážnou konkurenciou novým počítačom.

 Spoločnosť Furbify, ktorá sa zaoberá renováciou notebookov z druhej ruky, spúšťa začiatkom apríla službu BNPL (Buy Now, Pay Later) s odloženou platbou, vďaka ktorej môžu zákazníci získať vybraný počítač okamžite. Vďaka službe ponúkanej spoločnosťou Furbify a jej fintech partnerom, spoločnosťou Instacash, dostupnej ako prvej na trhu s použitými notebookmi, je cieľom umožniť, aby si notebook mohlo za zlomok ceny kúpiť čím väčší počet spotrebiteľov. Neskrývaným cieľom spoločnosti Furbify pri spustení tejto služby je stať sa vážnym konkurentom predaja nových notebookov – zariadenia z druhej ruky ponúka v rovnakej kvalite ako nové výrobky, ale za nižšiu cenu. Okrem toho majú použité nástroje aj menšiu ekologickú stopu.

Slovenská spoločnosť Furbify, popredný poskytovateľ na trhu použitých IT nástrojov v regióne strednej a východnej Európy, nadviazala spoluprácu s fintech spoločnosťou pre digitálne platobné riešenia InstaCash s cieľom sprístupniť svoje produkty na okamžitý nákup a na splátky. Po Maďarsku bude nová služba začiatkom apríla spustená aj na Slovensku. Podľa zakladateľa a generálneho riaditeľa spoločnosti Furbify Ákosa Keszeliho je „táto spolupráca ďalším vedomým krokom v našej stratégii rozvoja, aby sme zákazníkom ešte viac pomohli získať prístup k notebookom a iným IT zariadeniam, ktoré sú pre nás dôležité. Dúfame, že riešenie BNPL prispeje k ešte väčšiemu rozšíreniu renovovaných počítačových zariadení, čím sa môže dosiahnuť digitálna transformácia udržateľným spôsobom."

S riešením InstaCash si môžete od spoločnosti Furbify vziať notebook v hodnote 500 eur už za 250 eur

Služba, ktorá je k dispozícii maloobchodným zákazníkom, umožňuje kúpiť notebook v hodnote 500 eur len za 250 eur pomocou niekoľkých kliknutí na webe Furbify. Zvyšok kúpnej ceny je možné zaplatiť v piatich splátkach s 0 % úrokom, čo na základe uvedeného príkladu predstavuje 50 eur mesačne.

Riešenie s odloženou platbou (BNPL: buy now, pay later) predstavuje predovšetkým pohodlie pre nakupujúcich. Nemusíte mať celú sumu na kúpu požadovaného aktíva, ale môžete si ho kúpiť za zlomok ceny – bez akýchkoľvek úrokov alebo neskorších dodatočných poplatkov. Toto platobné riešenie, ktoré sa čoraz viac presadzuje aj v iných krajinách a v regiónoch, je obľúbené, pretože mnohým ľuďom umožňuje prístup napríklad k pracovným pomôckam tým, že pri kúpe zaplatia len polovicu ceny výrobku. "Nie je potrebné sťahovať mobilnú aplikáciu, nie je potrebné otvárať si samostatný účet, nie je potrebné žiadať o kreditnú kartu, nepresmerujeme zákazníka z webovej stránky daného internetového obchodu na inú stránku a nie je potrebné poskytovať obrovské množstvo údajov," vyzdvihuje výhody BNPL Géza Bruzsa, šéf spoločnosti Instacash.

Ako sme na tom na Slovensku?

Odhaduje sa, že slovenský trh BNPL má relatívne nízku penetráciu na úrovni 1-2 %. Súvisí to aj so zaostávajúcim e-obchodom na Slovensku v porovnaní so zvyškom regiónu. Jedným z hlavných dôvodov je používanie hotovosti a vysoké využívanie spôsobu doručenia na dobierku (27 % všetkých výdavkov v elektronickom obchode sa uskutočňuje týmto spôsobom). To je jeden z dôvodov, prečo hráči v oblasti elektronického obchodu a odborníci na trh BNPL považujú Slovensko za krajinu s významným trhovým potenciálom. Podľa spoločnosti Instacash je zavedenie BNPL pre internetové obchody a e-shopy na Slovensku prínosom, pretože ho možno implementovať s nízkymi nákladmi a zároveň obsahuje množstvo funkcií, ktoré priamo podporujú predaj a zvyšujú tržby.

Šéf Furbify k službe, ktorá je na slovenskom IT trhu uvedená ako prvá, povedal: "Je to atraktívna služba pre zákazníkov a nie sú v nej žiadne triky. V prípade každej splátkovej transakcii sa neplatia žiadne poplatky ani úroky. Proces podania žiadosti je 100 % digitálny, nevyžadujú sa žiadne dokumenty a trvá 7 minút."

Spoločnosti Instacash a Furbify plánujú v budúcnosti zaviesť službu BNPL v niekoľkých krajinách regiónu, po Slovensku bude nasledovať Česká republika.