Ako správne obliecť dieťa v zime? Nie je to vôbec zložité

Ako správne obliecť dieťa v zime? Nie je to vôbec zložité

Obliecť malé dieťa býva často výzva. A obzvlášť v zime. A teraz nemyslíme len na neposedných drobcov, ale skôr narážame na dilemu, ktorú má väčšina rodičov a obzvlášť tých s prvým dieťaťom: ako to svoje dieťa obliecť, aby mu nebola zima, ale ani príliš teplo? To je otázka, na ktorú sa vám pokúsime pomôcť odpovedať.

Celé je to o vrstvení

Najčastejšia chyba, ktorú rodičia pri obliekaní detí v zime robia je, že dieťa čo najviac naobliekajú, tie sa ledva hýbu a po pár krokoch v zimných detských topánkach sú kompletne spotené. Ani to totižto nie je dobré, takže pozor nielen na to, aby ste dieťa neobliekli veľa, ale aj na to, aby ste to neprehnali.

V zime sú pre deti ideálne 3 – 4 vrstvy. Prvá vrstva musí spĺňať dve veci: v prvom rade musí byť príjemná a nedráždiť citlivú detskú pokožku. Zároveň však príde vhod ak pôjde o nejaký druh termoprádla, ktoré udrží vaše dieťa v teple. V ďalších vrstvách postupne pridávame na hrúbke, takže druhá bude hrubšia ako a prvá tretia je najhrubšia, čiže zimná bunda, či overal.

Nezabudnite ani na hlavičku a ručičky

Na nohách môžu stačiť aj 2 vrstvy detského oblečenia, pančušky a tepláky, či zimné nohavice (ktoré taktiež môže prípadne nahradiť overal). Keď je však vonku veľká zima, nič nepokazíte aj ďalšou tenšou vrstvou. Samozrejme, nikdy nezabudnite na teplé ponožky.

Spomínali sme však, že ideálne sú prípadne aj 4 vrstvy. To v prípade, že ide o veľmi malé deti, ktoré ešte nechodia a čas vonku tak strávia v kočíku. Vtedy by ste mali pridať jednu vrstvu naviac, ktorou môže byť teplá deka, či fusak.

Na záver ešte dôležitá trojica, na ktorú netreba zabúdať. Na mysli máme teplú čiapku, hrejivé rukavice a šál. No vidíte, obliecť dieťa v zime nie je až také zložité a hlavne pri deťoch, ktoré už chodia samé, je obliekanie podobnejšie vášmu oveľa viac, ako ste si možno mysleli.