Ako sa zbaviť brušného tuku?

Ako sa zbaviť brušného tuku?

Ak očakávate rýchly a „bezbolestný“ návod, ktorý vás zbaví brušného tuku, budete sklamaní. Nepekné faldíky natrvalo zhodíte jedine postupnými krokmi, konkrétne úpravou životosprávy, zaradením pohybu do týždenného harmonogramu a tiež sa budete musieť naučiť vhodne popasovať so stresom.

Aké príčiny sa za vznikom brušného tuku skrývajú? Môže ísť o spomalený metabolizmus, hormonálne zmeny, genetiku, sedavý spôsob života, prejedanie a ďalšie. Nad nežiaducimi tukovými vankúšikmi sa dá zvíťaziť, chce to však komplexný a hlavne premyslený plán.

Ako ste na tom s hmotnosťou?
Zhodiť tuk iba v konkrétnej oblasti nie je možné. Budete musieť ísť na to systematicky: získať zdravú hmotnosť a potom zapracovať na problematických telesných partiách. Neviete, ako ste na tom s váhou? Vypočítajte si BMI (body mass index). Ak je vaša hmotnosť v rozpätí hodnôt 19-25, ste na dobrej ceste.

Bez zmeny stravovacích zvyklostí to nepôjde
V prvom rade by ste mali obmedziť príjem cukru a bielej múky a, samozrejme, všetkých produktov, ktoré sú z nich vyrobené. Potom prichádzajú na rad nezdravé tučné potraviny, ako napríklad klobása, slanina a pod. Naopak, do jedálnička je nutné zaradiť viac ovocia, zeleniny, celozrnných produktov, strukovín, orechov a mliečnych výrobkov. Ak by sme mali byť konkrétnejší, vyskúšajte kokosový olej, ktorý urýchľuje spaľovanie tukov, zasýti a pomáha znížiť chute na sladké. Vhodné sú tiež orechy, obzvlášť mandle, pretože sú zásobárňou vlákniny a vitamínu E. Nezabudnite ani na jablká, avokádo, zelenú listovú zeleninu a fazuľu. Tuky spáliť pomôžu cesnak, cibuľa, kapusta, paradajky, škorica, zázvor a čili.
Nevyhnutnosťou je nielen zloženie jedálnička, ale aj správne načasovanie. Začnite raňajkami a počas dňa jedzte ešte minimálne 4-krát v odstupe troch, maximálne štyroch hodín.
K stravovaciemu režimu patrí aj príjem tekutín. Denne by ste mali vypiť minimálne 2-3 litre pramenitej vody. Inak hrozí, že si „zabrzdíte“ metabolizmus, budete si smäd zamieňať za hlad a nevyhne sa vám ani únava či podráždenosť, ktorých sa budete chcieť zbaviť zasa len konzumáciou nezdravých potravín.

„Brušákmi“ tuk nestratíte
Stále mnoho ľudí verí mýtu, že len precvičovanie brušného svalstva (sklápačky, brušáky) je dostatočné pre stratu tuku v tejto oblasti. Realita je však trochu iná. Tuk stratíte za predpokladu, že upravíte stravovanie a budete sa venovať aj aeróbnemu tréningu. Na začiatok skúste napríklad džoging, beh alebo bicyklovanie. Práve kardio aktivity sú skvelé nielen pre posilnenie srdca, ale aj stratu tuku. K nim pridajte cvičenia na rovnomerné posilnenie celého tela, a teda aj brucha.

Pozor na stres a spánok
Stresu sa nedá vyhnúť. Avšak môžete sa ho naučiť zvládať. Existujú rozličné techniky. Účinná je napríklad pohybová aktivita, venovanie sa svojim záľubám a pod. Spánok je pri redukcii brušného tuku tiež veľmi dôležitý. Minimálna doba odpočinku je 6-8 hodín.

-m-