Ako podporiť pamäť a koncentráciu?

Ako podporiť pamäť a koncentráciu?

Máte problém spomenúť si na to, čo bolo včera? Zabúdate mená, heslá od emailu, PIN kódy či neustále „strácate“ kľúče? Pamäť sa často zhoršuje s pribúdajúcim vekom, preto mozgu doprajte to, čo ho dostane do kondície. Ako na to?

1. Mozog potrebuje tréning

Tým, že dennodenne vykonávate rutinné činnosti, mozog lenivie. Musíte mu dopriať niečo, čo nepozná. Môžete sa začať učiť nový cudzí jazyk – tak zabijete dve muchy jednou ranou. Skvelé je aj lúštenie krížoviek, hranie šachu či vedomostné hry. Máte veľa možností, ako dostať mozog späť do formy a prestať zabúdať dôležité veci.

2. Neignorujte fyzickú aktivitu

Pýtate sa, na čo je dobré fyzické cvičenie pre mozog? Pri cvičení je telo, a teda aj mozog lepšie zásobované kyslíkom i živinami, čo mu prospieva. Takisto sa pri cvičení vyplavujú hormóny šťastia a dochádza k eliminácii stresových hormónov – čo je dobrá správa pre telo i dušu.

3. Robte bežné veci inak

Skúste si otvoriť dvere alebo sa osprchovať druhou rukou. Mozgu prospeje aj to, keď si šnúrky zaviažete v stoji na jednej nohe alebo si vyčistíte zuby ľavou, nie pravou rukou. Mozgu totižto robí dobre všetko, čo vybočuje z bežnej rutiny. Ak dennodenne vykonáte niekoľko bežných činností inak ako zvyčajne, mozog sa vám poďakuje. Ráta sa aj to, keď sa vyberiete do práce inou cestou.

4. Nepodceňujte spánok

Ak dostatočne dlho nespíte, je oslabená vaša pozornosť, pamäťové schopnosti i koncentrácia. Ako si však zabezpečiť pokojný a dostatočne dlhý spánok? Spite aspoň 8 hodín denne v tmavej, tichej a dobre vetranej miestnosti s primeranou teplotou. Vyhnite sa prekúreným priestorom. Zo spálne odstráňte všetku elektroniku i mobilný telefón. Aspoň dve hodiny pred spánkom pripravujte telo na spánok tak, že stlmíte osvetlenie v miestnosti, aby sa mohol začať tvoriť spánkový hormón melatonín. Samozrejme, potrebné je investovať do kvalitného matraca, vo večerných hodinách sa vyhnúť náročnému cvičeniu a ťažkým jedlám.

5. Pestujte dobré vzťahy s ostatnými

Podľa odborníkov má značný vplyv na funkčnosť mozgu aj to, s akými ľuďmi sa stýkame. Podľa vedcov z Harvardovej univerzity u tých, ktorí žijú skutočne spoločenský život, bol zaznamenaný pomalší pokles pamäťových schopností.

6. Dávajte si pozor na to, čo si dávate na tanier

Nie je žiadnym tajomstvom, že ak má mozog správne fungovať, potrebuje kvalitné palivo v podobe vhodných potravín. Nezaobíde sa bez prospešných omega-3 mastných kyslín, vitamínov zo skupiny B či antioxidantov.

-w-