Ako odstrániť chĺpky na tele?

Ako odstrániť chĺpky na tele?

Existuje viacero spôsobov, ako odstrániť nežiaduce ochlpenie na tele. Stále najbežnejšou metódou je mokré holenie. Pomerne obľúbené sú aj depilačné krémy a mnohé dámy využívajú na odstraňovanie chĺpkov vosk či laser. Poznáte ich výhody nevýhody?

Holenie ako najbežnejší spôsob odstraňovania chĺpkov
Holenie patrí stále k najviac používaním metódam zbavovania sa chĺpkov na tele. Je pomerne lacnou záležitosťou, pretože ručné holiace strojčeky sú cenovo dostupné. Počas holenia často dochádza k podráždeniu pokožky, preto treba využívať peny či gély na holenie a po oholení pokožku ošetriť telovým mliekom. Zároveň je to krátkodobé riešenie. Väčšinou platí, že čím častejšie holenie, tým pevnejšie a dlhšie chĺpky. Okrem ručných holiacich strojčekov možno použiť aj elektrické, o ktoré sa však treba starať.

Depilačné krémy
Depilačné krémy obsahujú látky, ktoré chĺpky v podstate „rozpustia“. Tieto chemikálie však môžu dráždiť pokožku, preto nie sú vhodné pre všetkých. K tomu, aby naozaj fungovali, treba dodržiavať dobu pôsobenia, čo môže byť pre niekoho problém. Ak sa nechajú pôsobiť príliš krátko, výsledný efekt je nulový. V opačnom prípade môžu pokožku spáliť. Depilačné krémy sú vhodné aj na odstraňovanie chĺpkov v podpazuší a v oblasti intímnych miest.

Laserové odstránenie chĺpkov
Laserové odstránenie chĺpkov je finančne náročnejšie, ale po niekoľkých ošetreniach rast chĺpkov redukuje alebo ich odstráni takmer úplne. Nie je to však pravidlo. Je to bezbolestné riešenie, ktoré vás zbaví chĺpkov rozhodne na dlhší čas ako napríklad holenie.

Voskovanie
Ak sa rozhodnete zbaviť chĺpkov voskom, efekt je dlhodobejší ako pri holení či využití depilačných krémov. Avšak je to pomerne bolestivá i drahá metóda. Je treba myslieť aj na to, že voskovanie môže dráždiť pokožku a spôsobovať zarastanie chĺpkov. Chĺpky tiež musia byť dostatočne dlhé, aby sa dali pekne odstrániť. Po voskovaní je potrebné pokožku ošetriť upokojujúcim a hydratačným krémom.

Epilácia
Epilácia nepatrí práve medzi príjemné spôsoby odstraňovania chĺpkov. Pomocou epilátorov sa však možno zbaviť aj kratších chĺpkov. Efekt vydrží 3-4 týždne, čo je rozhodne plus. Využíva sa na odstraňovanie chĺpkov na celom tele.

-m-