Ako obmedziť výskyt strií potravinami?

Ako obmedziť výskyt strií potravinami?

Vyskytujú sa na bruchu, stehnách, ale aj na rukách či prsiach. Sú dôsledkom natiahnutia kože, ku ktorému došlo rýchlo. K ich vzniku prispievajú aj hormonálne zmeny. Najčastejšie sa objavia počas puberty, tehotenstva alebo pri prudkej zmene hmotnosti.

Ak strie vzniknú, nie je ich možné úplne odstrániť ani aplikáciou laserových lúčov. Preto je aj v tomto prípade najlepšia prevencia spočívajúca v pravidelnom nanášaní špeciálnych krémov. Vhodné je tak robiť dva razy denne po sprche alebo kúpeli.

Samozrejme, dôležitá je normálna hmotnosť a zdravý životný štýl. Navyše existujú aj niektoré potraviny, ktoré nám pomôžu vzniku strií predchádzať. Ktoré sú to?

Strukoviny

Strukoviny by mali byť v našom jedálnom lístku zastúpené minimálne dva razy týždenne, pretože obsahujú množstvo prospešných látok, vrátane bielkovín. Práve proteíny sú dôležité pre výrobu kolagénu zodpovedného za pevnosť a pružnosť našej pokožky.

Ktoré strukoviny si vybrať? Čím pestrejšiu škálu zvolíme, tým lepšie. Ak na konzumáciu strukovín nie sme zvyknutí, môžeme začať tými ľahšie stráviteľnými, ako napríklad červenou šošovicou, mungo fazuľou alebo cícerom. Potom do jedálnička zaradíme hrach, fazuľu či bôb.

Konopné, tekvicové a sezamové semiačka

Pre produkciu kolagénu a opravu poškodených tkanív je nevyhnutý zinok. Ten je bohato zastúpený v mäse, morských plodoch, strukovinách, ale aj semiačkach.

Tri polievkové lyžice konopných semien do tela doplnia až 43 % odporúčanej dennej dávky zinku. Vhodnými zdrojmi zinku, ale aj ďalších významných živín sú aj tekvicové a sezamové semiačka.

Rybí olej

Rybí olej obsahuje protizápalové omega-3 tuky, ale aj vitamín D. Práve vitamín D môže byť významnou prevenciou vzniku strií.

Ak nechceme siahnuť po doplnkoch stravy v podobe rybieho oleja, môžeme déčko do tela dopĺňať nielen dostatočným pobytom na slnečnom svetle od jari do jesene, ale aj konzumáciou rýb alebo vaječných žĺtok od sliepok z voľného chovu.

Avokádo

Pre pružnosť pokožky, jej celkové zdravie i ochranu sú nevyhnuté zdravé tuky a vitamín E. Vynikajúcim zdrojom týchto látok je avokádo.

V prípade, že chceme eliminovať vznik strií, doprajeme si ho niekoľkokrát týždenne.

Môžeme ho pridať do zeleninového šalátu alebo nakrájať na čerstvý kváskový chlieb a pokvapkať olivovým olejom a dochutiť troškou soli.

Bobuľové ovocie

Denne by sme si mali dopriať 500 – 600 g zeleniny a ovocia. V rámci ovocia je dôležité zaradiť aj bobuľové plody, teda čučoriedky, jahody, maliny alebo černice.

Bobuľové ovocie je nabité antioxidantmi i vitamínom C, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi, teda aj pred vznikom nevzhľadných strií.

Bataty

Výbornou prevenciou vzniku strií i potravinou, ktorá sa významným spôsobom podieľa na udržaní zdravej a krásnej  pokožky, sú sladké zemiaky. Sú totiž nabité betakaroténom, ktorý je významným antioxidantom.

Paradajky, brokolica a paprika

Nepatríte medzi milovníčky zeleniny? Tak potom aspoň pre svoju krásu skúste prísť na chuť paradajkám, brokolici a paprike.

Sú výborným zdrojom céčka potrebného pre tvorbu kolagénu. V rajčinách je aj lykopén, ktorý môžeme označiť aj za prírodný krém na opaľovanie, nakoľko slnko vzhľad strií ešte zhoršuje.

Mirka