6 mini tipov, ako zatočiť s jesennou „depkou“

6 mini tipov, ako zatočiť s jesennou „depkou“

Koniec leta vo väčšine z nás vyvoláva melanchóliu – naplno sa vrháme do víru pracovných povinností, deťom začína školský rok, dni sa pomaly skracujú, slnka je pomenej, dni sú chladnejšie a daždivejšie.

Dôsledkom je neraz to, že pociťujeme nevysvetliteľný smútok či únavu, alebo sme podráždení viac ako obvykle. U niektorých sa dostavia aj chute na sladké či slané alebo, naopak, nechutenstvo. Tieto symptómy sa pri zmene ročných období vyskytujú u mnohých z nás a väčšinou si s nimi vieme poradiť bez pomoci odborníka, pretože sa nejedná o skutočnú depresiu, iba akúsi „depku“. Čo pomôže?

1. Trávte čas vonku na čerstvom vzduchu

Snažte sa každý deň stráviť aspoň polhodinku vonku. Ak budete po celý deň zavretí v kancelárii, alebo doma, na nálade vám to nepridá. Naučte sa vychutnávať si jesenný dážď alebo prechádzku po tme. Uvidíte, že majú svoje čaro. Ak máte možnosť, vyberte sa do prírody, ktorá je v období jesene naozaj prekrásna.

2. Jedzte viac potravín bohatých na vitamín D

Počas leta väčšina z nás pokryje potrebu vitamínu D vďaka pobytu vonku na slnečnom svetle. V jesenných a zimných mesiacoch však často trpíme deficitom tohto vitamínu, preto je dôležité jesť viac potravín, ktoré ho obsahujú. Jedná sa, napríklad o tučné ryby, rybí olej, vajíčka, mlieko a mliečne výrobky či fortifikované potraviny, ako napríklad cereálie.

3. Doprajte si viac teplých jedál

So zmenou ročného obdobia by sme mali upraviť aj svoj jedálniček. Na telo a psychiku majú pozitívny vplyv napríklad teplé jedlá. To znamená, že výbornou voľbou je nielen teplá polievka na obed, ale i teplé obilninové kaše na raňajky.


4. Vyplňte si čas zmysluplnou aktivitou

Pokiaľ sa chcete udržať fyzicky i psychicky fit, začnite sa venovať niečomu, čo vás zamestná. Môžete sa učiť nové jazyky, cvičiť vo fitcentre alebo dať viac priestoru svojim koníčkom. Dôležité však je, aby vás daná aktivita vnútorne napĺňala.

5. Jedzte viac probiotík a prebiotík

Pýtate sa, čo má zdravie čriev spoločné so psychikou? Nuž viac, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Okrem toho, že až 70 % imunitného systému je ukrytého práve v črevách, existuje viacero štúdií, ktoré objavili súvislosť medzi gastrointestinálnym a centrálnym nervovým systémom. To znamená, že keď je narušená mikrobiálna rovnováha v črevách, môže sa to prejavovať aj psychickými poruchami. Preto je dôležité dbať na dostatočný prísun probiotík, teda prospešných črevných baktérií a prebiotík, ktoré slúžia ako ich „potrava“. Zdrojom probiotík je kyslá kapusta, fermentované sójové a mliečne výrobky. Za vyskúšanie stojí aj kombuča.

6. Športujte

Je dokázané, že pri cvičení sa uvoľňujú hormóny dobrej nálady a, naopak, klesá produkcia tých stresových. Ak si niekoľkokrát do týždňa doprajete lekciu jogy alebo si pôjdete zabehať, jesenná „depka“ nemá šancu. Ak neholdujete cvičeniu, dajte šancu svižnej chôdzi. 10 000 krokov denne vás udrží fit psychicky i fyzicky.

Mirka