3 zaujímavosti o betakaroténe

3 zaujímavosti o betakaroténe

Betakarotén môžeme charakterizovať ako červeno-oranžový pigment, ktorý sa nachádza najmä v ovocí a zelenine. Jedná sa o karotenoid a významný antioxidant premieňajúci sa v tele na vitamín A (je teda prekurzorom tohto esenciálneho vitamínu).

Betakarotén z potravy sa teda konvertuje na vitamín A iba v takom množstve, aké ľudské telo potrebuje. Čo by ste mali o tejto látke vedieť okrem toho, že je pokladom pre zrak a pokožku?

Je silným antioxidantom

Antioxidanty sú látky chrániace bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Škody, ktoré oxidačný stres spôsobí, môžu prerásť do chronických ochorení.

Existuje viacero vedeckých štúdií, ktoré preukázali, že ľudia konzumujúci denne aspoň štyri porcie zeleniny a ovocia bohatej na betakarotén, majú nižšie riziko vzniku rakoviny a kardiovaskulárnych chorôb.

Betakarotén sa nachádza v ovocí a zelenine oranžovej, červenej, žltej, ale aj zelenej farby. Jedná sa, napríklad o mrkvu, hokaido tekvicu, sladké zemiaky, marhule, grep, špargľu, brokolicu, pažítku, listy púpavy, kel, paradajky či hrach.

Hrá dôležitú úlohu v zdravom vývoji plodu a novorodenca

Väčšina z nás si uvedomuje, že počas tehotenstva je dôležitý dostatočný príjem kyseliny listovej a protizápalových omega-3 nenasýtených mastných kyselín.

Už menej sa hovorí o potrebe betakaroténu. Podľa americkej pediatrickej asociácie je tento významný karotenoid dôležitý počas tehotenstva i dojčenia a to z dvoch hlavných dôvodov – kvôli správnemu vývoju a dozrievaniu pľúc a pre silný imunitný systém dieťaťa.

Počas tehotenstva a dojčenia je teda vhodné zvýšiť príjem potravín bohatých práve na betakarotén.

Suplementy s betakaroténom zhoršujú rakovinu pľúc i kardiovaskulárne choroby u fajčiarov

Podľa metaanalýzy fajčiari a pracovníci s azbestom, ktorí denne dopĺňali 20 – 30 mg betakaroténu, mali zvýšené riziko rakoviny pľúc a žalúdka.

Podľa ďalších štúdií suplementovanie betakaroténu zhoršuje rakovinu pľúc a kardiovaskulárne choroby u fajčiarov.

Veľké množstvo odborníkov sa zhoduje v tom, že fajčiari a alkoholici by nemali užívať výživové doplnky s obsahom betakaroténu. Takisto Americká asociácia srdca odporúča získavať betakarotén z ovocia a zeleniny, nie z výživových doplnkov.

Čo sa týka betakaroténu prirodzene sa vyskytujúceho v potravinách, tak napríklad podľa vedcov z Yale University School of Medicine vysoká spotreba ovocia a zeleniny, čiže strava bohatá na karotenoidy, znížila riziko rakoviny pľúc.

Mirka