3 bylinky, ktoré si môžete nazbierať v auguste

3 bylinky, ktoré si môžete nazbierať v auguste

Chcete spojiť príjemné s užitočným?  V tom prípade sa dajte na zber byliniek. August vám ponúka veľa možností. Môžete si nazbierať, napríklad repík, nechtík či valeriánu. Čo by ste o týchto bylinkách mali vedieť?

Repík lekársky

Repík nájdete hlavne na lúkach, ktoré sú vlhké, teda najčastejšie pod lesmi. Zbiera sa hneď po zakvitnutí. Na jeho zber sú potrebné nožnice, pretože sa strihá celá vňať. Repík lekársky je vyhľadávaný hlavne pre významné protizápalové a hojivé účinky. S čím všetkým pomôže? Okrem toho, že ho môžete zvonku prikladať na zle hojace sa rany či kožné problémy, ako sú akné či ekzémy, je výborný aj pre tráviacu sústavu – poradí si s hnačkami, ale aj vredmi. Keďže má protizápalové účinky, používa sa aj pri zápaloch dýchacieho a močového systému. Pitím repíkového čaju si tiež posilníme imunitný systém, podporíme chuť do jedla, zmiernime menštruačné krvácanie, zbavíme sa nadbytočnej vody v tele a odstránime opuchy.

Čaj z repíka sa pripravuje nasledovne – 1 polievkovú lyžicu zalejeme 2,5 dcl vriacej vody a necháme 15 minút lúhovať. Na obklady je potrebné použiť odvar – čiže 2 PL repíka sa povaria v 2 dcl vody asi 1 – 2 minúty, odstavia sa z ohňa a nechajú lúhovať ešte 20 minút. Potom sa precedí a prikladá na ranu. Na kúpeľ potrebujeme 250 g sušeného repíka a 2 litre vody – repík zalejeme vodou a necháme 30 minút lúhovať. Precedíme a vlejeme do vane.

Nechtík lekársky

Nechtík lekársky na prvý pohľad zaujme svojimi žiarivo žltými či oranžovými kvetmi. Aj preto ho mnohí používajú iba ako okrasnú rastlinu. Je to škoda, pretože je skutočným pokladom pre zdravie. Liečivé účinky majú kvety nechtíka lekárskeho zozbierané za slnečného počasia. Nechtík sa používa napríklad na prípravu masti, ktorá pomôže pri rozličných kožných ťažkostiach, pretože táto rastlina má úžasné hojivé a protizápalové účinky. Nechtíkový čaj chutí horko, to znamená, že je výborný na úpravu trávenia. Na úžitok padne aj v čase, keď nás trápi chrípka či prechladnutie, svalové kŕče či artritída. Pomôže aj pri iných zápalových ochoreniach, napríklad žalúdka či čriev.
Na jednu šálku potrebujeme 1 až 2 čajové lyžičky sušených kvietkov. Zalejeme ich vriacou vodou a necháme 10 minút lúhovať, precedíme a pijeme po dúškoch.

Valeriána lekárska

Cítite únavu, psychické vyčerpanie, podráždenosť alebo bolesti hlavy? Trápi vás nespavosť či klimakterické ťažkosti? V tom prípade je pre vás tou pravou liečivou rastlinou valeriána lekárska. Pomôže aj pri rôznych neurózach a búšení srdca. Podľa jednej zo štúdií sa po 28 dňoch užívania valeriány účastníkom štúdie výrazne zlepšila kvalita spánku. Podľa ďalších účinkovala na spánok pozitívne oveľa skôr alebo dokonca okamžite. To znamená, že za vyskúšanie v tomto smere rozhodne stojí. Treba však myslieť na jednu dôležitú vec – valeriánu neužívame dlhodobo.
Na prípravu čaju sa najčastejšie využíva koreň – 1 až 2 čajové lyžičky sušeného koreňa sa zalejú 2,5 dcl vriacej vody a nechajú sa lúhovať 10 minút.


-w-