10 (ne)tradičných potravín bohatých na probiotiká

10 (ne)tradičných potravín bohatých na probiotiká

Potraviny bohaté na prospešné baktérie sú jedným z kľúčov pre zdravé črevá. Sú nevyhnutné pre zdravie tráviaceho traktu, srdca a imunitný systém, znižujú riziko vzniku depresie a vďaka nim máme dokonca krajšiu pleť. Podľa výskumov nerovnováha v črevnom mikrobióme súvisí s rakovinou či cukrovkou druhého typu.

Všetci vieme, že zdravie je ukryté v črevách. Tie potrebujú nielen dostatok vody, vlákniny či pohybu, ale aj pravidelný prísun probiotík, známych aj ako prospešné baktérie. V ktorých potravinách ich nájdeme?

1. Kefír
Ak nie ste fanúšikom mlieka, nevadí. Avšak odmietaním kefíru ochudobňujete svoje telo o množstvo probiotík. Kefíry sú obľúbené aj preto, že obsahujú nižšie množstvo laktózy, a tak ich často konzumujú aj ľudia, ktorí majú ťažkosti s intoleranciou laktózy. Pri kúpe preferujeme kefíry bez akýchkoľvek príchutí či sladidiel.

2. Jogurt
Nie každý jogurt je fermentovaný, preto si treba vždy prečítať etiketu. Tento kyslomliečny produkt je nabitý prospešnými baktériami, ale aj vápnikom a bielkovinami. Kupujeme si zásadne biely jogurt a ten dochutíme podľa vlastných preferencií, napríklad ovocím.

3. Tempeh
Tempeh je jedným z obľúbených fermentovaných sójových produktov, ktoré sa zaraďujú medzi najzdravšie potraviny na svete. Dá sa pripraviť na rôzne spôsoby. Je bohatý aj na vlákninu, vitamíny skupiny B, vápnik, horčík, fosfor či zinok.

4. Kyslá kapusta
Kvasená kapusta je nabitá probiotikami, prebiotikami, vitamínmi C, K i skupiny B. Je stvorená nielen do zimného, ale do celoročného jedálnička. Ideálnou voľbou je domáca kvasená kapusta, ktorá nebola pasterizovaná. Pri kupovanej kyslej kapuste vždy čítajte etiketu a vyhýbajte sa produktom s pridanými konzervačnými látkami.

5. Kimči
Kimči je tradičné národné kórejské jedlo. Pripravuje sa z fermentovanej zeleniny podľa sezónnej dostupnosti. Je populárne i v Japonsku. Kórejskú kvasenú zeleninu si môžeme pripraviť aj doma. Receptov i video návodov je na internete neúrekom.

6. Kombuča
V Japonsku ešte chvíľku zostaneme, pretože práve odtiaľ pochádza kombuča. Jedná sa o fermentovaný nápoj s množstvom benefitov pre zdravie, ktorý je čoraz populárnejší aj u nás.

7. Jablčný ocot
Pravidelná konzumácia jablčného octu nie je pre každého, avšak aspoň z času na čas dobre poslúži na doplnenie probiotík do organizmu. Nehovoriac o tom, že sa podieľa na znižovaní cholesterolu či zlepšovaní citlivosti na inzulín.

8. Fermentované olivy
Milujete olivy? Skvelé! Ak si zoženieme olivy naložené v náleve z morskej soli a vínneho octu, ktoré sú niekoľko mesiacov fermentované, obohatíme svoj jedálniček o skvelú pochúťku bohatú na probiotiká.

9. Zrejúce syry
Probiotiká sa nachádzajú aj v zrejúcich syroch, ako ementál, gouda, čedar alebo parmezán. Niektorí odborníci dokonca tvrdia, že môžu byť ešte lepším zdrojom prospešných baktérií ako jogurt.

10. Kyslé uhorky
Aj fermentované uhorky sú výbornou voľbou, ako do tela doplniť probiotiká. Navyše sa dajú poľahky pripraviť a uskladniť aj doma.

Mirka