Varíme z jačmenných krúp

Varíme z jačmenných krúp

Prečo sú také zdravé a čo všetko sa dá z nich pripraviť?

Pokiaľ sa snažíte o pestrosť jedálnička, zrejme sa v ňom okrem ryže a zemiakov nachádzajú aj iné prílohy, ako pšeno, pohánka, quinoa, amarant, bulgur, kuskus alebo kukuričná polenta. Výživné a chutné sú však aj jačmenné krúpy.

Top benefity jačmenných krúp

Jačmenné krúpy sú zdrojom viacerých prospešných látok prispievajúcich k dobrému zdraviu a vitalite každého z nás. Jedná sa, napríklad o vlákninu, mangán, selén, molybdén, meď, vitamíny skupiny B, fosfor či horčík.

Nechýbajú ani lignany patriace medzi účinné antioxidanty.

Zasýtia, prospievajú tráveniu a znižujú cholesterol

Jačmenné krúpy majú vďaka obsahu vlákniny výbornú schopnosť zasýtiť, čiže sa hodia nielen do jedálnička bežného človeka, ale aj tých, ktorí chudnú alebo športujú.

Jačmeň obsahuje beta-glukán, čo je rozpustná vláknina. Z prehľadu desiatok štúdií vyplynulo, že rozpustná vláknina (aj beta-glukán) je najúčinnejším druhom vlákniny, ktorá znižuje chuť do jedla a aj pomáha znižovať cholesterol.

Samozrejme, rozpustná i nerozpustná vláknina priaznivo ovplyvňuje aj fungovanie tráviaceho traktu, čiže je i prevenciou zápchy.

Môžu chrániť pred cukrovkou i rakovinou

Čo sa týka cukrovky, jačmenné krúpy obsahujú horčík, ktorý hrá dôležitú úlohu v tvorbe inzulínu. Takisto obsahuje rozpustnú vlákninu, ktorá sa v tele viaže s vodou a inými látkami, čo spomaľuje vstrebávanie cukru do krvi.

Pravidelnou konzumáciou jačmenných krúp a ďalších potravín bohatých na vlákninu môžeme predchádzať vzniku rakoviny hrubého čreva. Okrem toho väčšina týchto potravín, vrátane jačmeňa, je bohatá aj na antioxidanty chrániace bunky pred oxidačným stresom.

3 tipy na pokrmy z krúp

 

Krúpová kaša so sušeným ovocím

Suroviny:
    • 1 šálka rastlinného mlieka
    • 1 šálka jačmenných krúp
    • 1 ČL medu
    • sušené ovocie podľa chuti, ako hrozienka, slivky…
    • 1 ČL ghí masla, poprípade obyčajného masla

Postup:

Do vriaceho rastlinného mlieka dáme pod tečúcou vodou prepláchnuté krúpy a varíme domäkka. Potom odstavíme z ohňa, pridáme maslo, sušené ovocie a do vlažnej kaše aj med.

Krupoto s hokaidom

Suroviny:
    • 250 g jačmenných krúp
    • 1 hokaido tekvica
    • cibuľka
    • cesnak
    • maslo
    • himalájska soľ
    • bylinky
 

Postup:

Hokaido nakrájané na kúsky dáme dusiť spolu s nadrobno nakrájanou cibuľkou a cesnakom, podlejeme troškou vody. Keď je tekvica skoro mäkká, pridáme krúpy uvarené do polomäkka. Všetko spolu podusíme, na záver pridáme maslo, soľ a dochutíme bylinkami.

Bryndzové krúpy

Suroviny:

    • 250 g jačmenných krúp
    • 250 g bryndze
    • cibuľa
    • cesnak
    • acidofilné mlieko
    • himalájska soľ
 

Postup:
Krúpy si uvaríme vo vode ako cestoviny spolu s celou cibuľou a 2 – 3 strúčikmi cesnaku (budú mať lepšiu chuť). Po uvarení krúpy precedíme a zmiešame s bryndzou, ktorú sme rozriedili acidofilným mliekom. Ak je treba, všetko dosolíme. Krúpy môžeme na tanieri ozdobiť krúžkami opraženej cibuľky alebo slaninkou.

Mirka