Ako bojovať so zápchou?

Už nám jesenné obdobie klope na dvere a s ním prichádzajú ľudia z dovoleniek, výletov a zážitkov späť do reality – do pracovného života. Po príjemných letných dňoch plných oddychu na slnku, kúpaní sa v mori a nočných prechádzkach na pláži prichádza s veľkým úderom realita – stres, práca, projekty, škola a z toho všetkého aj zápcha.

Ako si s ňou čo najlepšie poradiť?

Trávenie na začiatku školského roka po letných prázdninách? Pozná to každý. Mesiace plné oddychu, slnka, šťavnatého ovocia a švédskych stolov sa oficiálne skončili. Jedinou spomienkou na toto obdobie plné kúpania, pohody, čítania a slnka sú magnetky zo zahraničia. Jeseň predstavuje jedno z najstresujúcejších období v roku práve kvôli začiatku školy, spusteniu projektov a celkovému „prebudeniu“ v pracovnom živote. Pre človeka môže mať táto zmena psychického ako aj fyzického stavu rôzne následky. Jedným z najnepríjemnejších je práve zápcha.

Čo je zápcha?

Zápcha je stav, pri ktorom máte menej ako tri stolice za týždeň a vaša stolica je tvrdá, suchá a malá, čo môže viesť k nadmernému namáhaniu, tlačeniu a času strávenému na toalete.  Niektorí ľudia majú stolicu prirodzene niekoľkokrát denne, iní len niekoľkokrát týždenne. Zápchou netrpíte, pokiaľ nechodíte na toaletu výrazne menej ako zvyčajne. Príčinou zápchy môže byť dehydratácia, konzumácia potravín s príliš malým množstvom vlákniny, ale aj stres, hormonálne zmeny, poranenie chrbtice alebo svalové problémy.

Účinné spôsoby liečby zápchy

Na liečbu zápchy máte veľa možností. Čo si vyberiete, bude závisieť od toho, prečo ste „zablokovaní“ a či je to pre vás nový alebo dlhodobý problém.

  •    Zostaňte hydratovaní – pite väčšie množstvo tekutín 
  •    Začnite s pravidelným cvičením (napríklad behanie, bicyklovanie)
  •    Skúste si dať šálku kávy
  •    Konzumujte probiotické potraviny (kyslá kapusta, kimči, probiotický jogurt alebo nakladané uhorky)
  •    Začnite užívať viac vlákniny

Ako pomáha vláknina so zápchou?  

Ak máte zápchu a nízky príjem vlákniny, jej konzumácia môže pomôcť. Aj keď vaše telo nedokáže stráviť vlákninu, jej dostatočné množstvo sa považuje za veľmi dôležité pre zdravie vašich čriev. Je to hlavne tým, že vláknina zväčšuje veľkosť vašej stolice a robí ju mäkšou. Črevá sa správne rozhýbu a to je vaša šanca na pravidelné vyprázdňovanie. Iba niektoré druhy vláknin slúžia súčasne aj ako prebiotikum, tj. potrava pre vaše priateľské črevné baktérie, ktoré potom túto vlákninu fermentujú. Tieto prebiotiká, inak povedané fermentovaná vláknina, sa tak rozštiepi a pomáha udržiavať vaše črevá a tým aj vaše trávenie v dobrej kondícii.

Je zvykom rozdeľovať vlákninu do kategórií na základe svojej rozpustnosti. Máme rozpustnú a nerozpustnú vlákninu. Rozpustná vláknina je taká, čo sa rozpúšťa vo vode alebo viaže vodu na seba, vo vode napučí a tým vytvorí gél, čo má práve veľký význam pre zmäkčovanie stolice.

Ako nájdete vlákninu, ktorá je vo vašom jedálničku  čo najviac užitočná? Hľadajte vlákninu, ktorá zväčšuje objem stolice, súčasne ju aj zmäkčuje, pritom má prebiotické vlastnosti, takže slúži ako potrava pre vaše priateľské črevné baktérie - jednoducho udržuje vaše trávenie a vyprázdňovanie, vaše črevá a tým aj vaše telo v dobrej kondícii. Ako sa však v tom všetkom vyznať? Internet je plný dobrých rád a výživových odporúčaní, ktoré si však protirečia. Preto sme požiadali  o názor skúsenej farmaceutky PharmDr. Jany Matuškovej.

„Vlákninu môžeme skutočne rozdeľovať, či klasifikovať podľa rozpustnosti a podľa prebiotických vlastností, tj na základe jej schopnosti fermentácie. Vlastnosti jednotlivých typov vlákniny sa však často prekrývajú. Preto je praktické si zapamätať niekoľko konkrétnych príkladov. Príkladom nerozpustnej vlákniny sú pšeničné otruby, ktorá sú súčasťou celozrnnej potravy. Otruby pôsobia tak, že „kefujú“ črevá, čím provokujú črevo ku zvýšenej sekrécii vody. Zmäkčujú stolicu aj napriek tomu, že sú nerozpustné a nenapučia sa. Otruby nemajú prebiotické vlastnosti. Medzi rozpustné vlákniny patria najmä psyllium a inulín, známe z lekárne ako doplnky stravy. Psyllium viaže obrovské množstvá vody, ktoré ale musí človek súčasne vypiť. Často sa vyžaduje vypiť ½ litra tekutín na jednu porciu psyllia. Ak je splnený pitný režim, psyllium potom vie dobre napučať a zmäkčiť stolicu. Psyllium však nemá prebiotické vlastnosti. Oproti tomu inulín je rozpustná vláknina, ktorá má dobré prebiotické vlastnosti. Vo vode sa síce rozpustí, ale nenapučí. Preto nedokáže zmäkčovať stolicu. Logická úvaha je, že budeme pre istotu užívať psyllium aj inulín súčasne. Je tu ešte ďalšia možnosť. Ja odporúčam užívať vlákninu, ktorá dokáže „všetko v jednom“. Táto vláknina sa nazýva čiastočne hydrolyzovaná guarová guma, skrátene PHGG.“ vysvetľuje PharmDr. Jana Matušková.

PHGG – čím je iná?

Vláknina typu PHGG patrí medzi rozpustné vlákniny. Vo vode mierne napučí, a preto dokáže zmäkčovať stolicu. Užívateľsky je komfortnejšia na konzumáciu. Keď ju pridáme do jedla, nie je to  poznať. Chuť aj konzistencia jedla zostane rovnaká. Keď ju pridáme do pitia, môžu to byť studené aj teplé nápoje, tak to tiež nie je poznať. Nápoj ostane tekutý a môžeme ho v pokoji popíjať akokoľvek dlho. Práve schopnosti zmäkčovania stolice v spojení s mimoriadnym užívateľským komfortom, to je skvelá správa pre ľudí s chronickou zápchou. „Čiastočne hydrolyzovaná guarová guma, tj vláknina PHGG, zároveň pôsobí ako prebiotikum vďaka svojej schopnosti fermentácie. Vláknina PHGG podporuje zdravé črevné baktérie, pretože im slúži ako potrava. Tie potom vlákninu fermentujú za vzniku užitočných látok, ktorým hovoríme látky typu SCFA, ktoré sú kľúčové pre výživu a dobrú kondíciu samotného čreva.“ upresňuje PharmDr. Jana Matušková.

Ako bojovať so zápchou?

OptiFibre® na pomoc so zápchou

Vláknina v prípravku OptiFibre® účinne pomáha riešiť problémy so zápchou a napomáha spokojnému žalúdku a črevám. Vláknina obsiahnutá v prípravku OptiFibre® vyživuje črevné baktérie, čím pomáha k dlhodobému správnemu tráveniu. OptiFibre® je 100% rastlinná vláknina vo forme prášku, ktorá sa získava zo semien guarovej rastliny. Vláknina je úplne rozpustná a môžete ju vmiešať do teplých aj studených nápojov. Ľahko sa rozpúšťa v mäkkých jedlách ako jogurt či v zemiakovej kaši. Žiadna horkosť, kyslosť ani podivná pachuť vám na jazyku nezostanú. Vláknina OptiFibre® je chuťovo úplne neutrálna. Vlákninu v prášku môžete prisypať napríklad aj do džúsu, alebo čaju a ich chuť sa nezmení. Odporúčaná dávka je 5-25g denne. OptiFibre® je vďaka svojmu zloženiu vhodný pre dospelých, deti od 3 rokov aj pre tehotné aj dojčiace ženy. OptiFibre je potravina na osobitné lekárske účely pre dospelých a deti od 3 rokov veku. Viac informácií na www.optifibre.sk

Súťažná otázka:

Z čoho sa získava vláknina v OptiFibre?

1.       Semená guarovej gumy

2.       Psyllium

3.       Otruby

Správna odpoveď:

1.       Semená guarovej gumy

Výhercovia: Jakub Šmidovič z Trnavy, Michaela Nemáková z Dubnice nad Váhom a Miroslav Chytra z Vranova nad Topľou

Srdečne blahoželáme!




 


Autor fotografie:https://pixabay.com/sk/photos/desiata-fitness-tvaroh-jogurt-5002686/