DENNÍK RELAX - Upečte si tekvicového macka, ktorý rozžiari jesenný aj halloweenský stôl

Upečte si tekvicového macka, ktorý rozžiari jesenný aj halloweenský stôl

Jeseň je tu a s ňou aj pochmúrne a nestále počasie. Chvíľku sa farebné lístie stromov ligoce v slnečných lúčoch, inokedy je zase zmáčané jesenným dažďom. Vás a vašich najbližších určite zahreje  horúci nápoj s teplým koláčom. Nechajte sa inspirovať týmto ročným obdobím a pripravte si tekvicový koláč, ktorý si obľúbi celá rodina.

Na koniec októbra pripadá aj Halloween, sviatok, ktorý sa teší obľube predovšetkým v anglicky hovoriacich krajinách. To však neznamená, že nemôžete svoje okolie prekvapiť tematickým pohostením alebo desiatou. Ozdobte svoj tekvicový koláč, napríklad v tvare macka, hadíkmi Haribo Wummis a dodajte jedlu trochu strašidelnosti. Jednoduchý, ale zároveň lahodný recept poteší malých aj veľkých milovníkov sladkého. Špeciálna silikónová forma na pečenie v tvare Zlatého macka alebo inej rozprávkovej bytosti či zvieratka navyše dodá vášmu dezertu tak trochu kúzelný rozmer.

Tekvicový macko Upečte si tekvicového macka, ktorý rozžiari jesenný aj halloweenský stôl

Ingrediencie

Na cesto:

2 vajcia
100 g trstinového cukru
150 g polohrubej múky
100 g masla
125 g tekvicového pyré
1/2 prášku do pečiva
1/2 lyžičky škorice

Na polevu:
150 g bielej čokolády
100 g smotany na šľahanie
Na ozdobu:
pár kvapiek hnedého gélového potravinárskeho farbiva
cukríky Haribo Pico Balla
cukríky Haribo Wummis

Postup

Vajcia vyšľaháme spolu s cukrom do svetlej krémovej peny. Pridáme rozpustené maslo, múku zmiešanú s práškom do pečiva a škoricou a nakoniec tekvicové pyré.
Vymiešame hladké cesto, ktoré nalejeme do silikónovej formy v tvare Zlatého macka. Uvedené množstvo cesta stačí na dve formy.

Dáme na 20 až 25 minút piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Upečených mackov vyklopíme a necháme vychladnúť.
Medzitým si pripravíme polevu. V hrnci privedieme do varu smotanu, do ktorej nalámeme čokoládu a necháme päť minút stáť. Potom metličkou rozmiešame na hladkú bielu polevu.

Na tanier si pripravíme dve špajdle, na ktoré položíme upečeného macka. Prelejeme polevou (nesmie byť úplne tekutá), ktorá už mierne stuhla. Do polevy môžeme urobiť pár bodiek hnedou gélovou potravinárskou farbou a tú potom rozmazať, aby mala mramorovaný efekt.

Polevu ozdobíme podľa fantázie. Mackom urobíme oči z farebných koliesok Haribo Pico Balla, pre strašidelný halloweensky efekt pridáme hadíkov z balenia Haribo Wummis. Kto je šikovný, môže potravinárskou farbou namaľovať pavučiny, pavúky, ústa, skrátka čokoľvek. Do zdobenia zapojte aj deti, nech si svojho macka dozdobia podľa vlastnej predstavivosti a chuti.

Upečte si tekvicového macka, ktorý rozžiari jesenný aj halloweenský stôl