Súťažte s nami! - dennikrelax.sk

Na Veľkú noc pečte zdravšie

Tohtoročné veľkonočné sviatky budú úplne iné, ako sme všetci zvyknutí. Hoci nebudeme môcť privítať kúpačov a šibačov, zachovajme si aj v tieto neľahké dni aspoň nejaké zvyklosti a tradície a tešme sa aj z maličkostí.

Keďže je momentálne všetko trochu inak, ako sme si plánovali, prečo neskúsiť aj tradičné dobroty upiecť tiež trochu inak? Vyskúšajte naše zdravé recepty zostavené výživovou odborníčkou. Sú bez lepku i cukru, takže potešia aj náročnejšie jazýčky, a pritom si stále zachovávajú svoju lahodnú chuť. Želáme vám k nim dobrú chuť a v rámci možností aj príjemné sviatky jari.

Veľkonočný mazanec bez lepku

Na Veľkú noc pečte zdravšie    • 150g jogurtu gréckeho typu, ale môžeme kombinovať aj s tvarohom alebo čerstvým syrom
    • 4 vajcia
    • 6 kopcovitých lyžíc brezového cukru
    • 2 odmerky proteínového smotanového nápoja KetoDiet alebo 1 balenie proteínového nápoja KetoDiet s príchuťou vanilky
    • 80 g ľanovej múky
    • 30 g psyllia
    • 50 g nasekaných vlašských orechov alebo mandlí
    • 1 prášok do pečiva
    • 1 žĺtok na potretie mazanca
    • Hrsť sekaných mandlí na posypanie

Do misky dáme vajce, jogurt, cukor a všetko spolu dobre vymiešame. V druhej miske zmiešame všetky suché ingrediencie – proteínový prášok, ľanovú múku, psyllium, prášok do pečiva a oriešky. Obe zmesi dôkladne zmiešame dokopy a cesto necháme chvíľu postáť. Z lepkavého cesta vymiešame tvar mazanca, ideálne priamo na plechu vystlanom papierom na pečenie. Pre lepšie miesenie a tvarovanie mazanca vám odporúčame si navlhčiť ruky studenou vodou. Ak je cesto tekuté, pokojne pridajte ešte trochu psyllia. Cesto by malo držať tvar mazanca a neroztekať sa na plechu. Na záver ho potrieme rozmiešaným žĺtkom a posypeme posekanými mandľami. Pečieme cca hodinu pri teplote 160°C. Po upečení necháme mazanec dôkladne vychladnúť a až tak krájame. Dobrú chuť.

Bezlepkový veľkonočný baránok

 Na Veľkú noc pečte zdravšie  • ½ hrnčeka čakankového sirupu
    • citrónová šťava z ½ citróna
    • 1 hrnček gréckeho bieleho jogurtu
    • 1 vrecúško KetoDiet proteínového nápoja
    • 1 ks kypriaceho prášku do pečiva
    • 1,5 hrnčeka mandľovej múky
    • ½ hrnčeka mletých ľanových semienok
    • ½ hrnčeka mletého maku
    • 4 vajcia

Grécky jogurt rozmiešame, pridáme mandľovú múku, obsah vrecúška alebo 2 odmerky proteínového nápoja, vajcia, rozmixované ľanové semienka, mak, citrónovú šťavu, čakankový sirup a 1 prášok do pečiva. Všetko poriadne zmiešame a vlejeme do vymastenej formy. Pečieme cca 40 minút na 180 °C.



Viac zdravých receptov nájdete na www.ketodiet.sk
Zdroj foto a receptu: KetoDiet