DENNÍK RELAX - Kuchár Pepe: Kto chce zdravo žiť, nemusí sa úplne vzdať ani sladkostí

Kuchár Pepe: Kto chce zdravo žiť, nemusí sa úplne vzdať ani sladkostí

„Iní ľudia žijú, aby jedli, ja však jem, aby som žil,“ povedal už grécky filozof Sokrates. Napriek tomu je rozhodnutie, čo uvariť (a zjesť), jednou z najčastejších každodenných otázok. Stravovať sa zdravo je predpokladom spokojného a dlhého života, zároveň by však jedlo nemalo byť stredobodom ľudského dňa. Preto sa treba naučiť variť jednoducho, rýchlo a zároveň zdravo a chutne. Inšpiráciu prináša nová kulinárska show Pepeho zdravá kuchyňa, ktorá štartuje 3. septembra na TV Paprika. 


Nie je také ťažké pripraviť si zdravé a chutné jedlo aj doma. Na trhu je nepreberné množstvo kuchárskych kníh na tému zdravého stravovania, internet je plný zdravých receptov. Najjednoduchšie a najzábavnejšie je priamo sa „pozerať na prsty“ kuchárovi a okrem receptov sa pri príprave jedla priučiť aj niekoľkým šéfkuchárskym trikom.  
Poctivé suroviny, jednoduché recepty a chutné a zdravé jedlo sú mottom kulinárskej súťaže Pepeho zdravá kuchyňa, ktorú na naše obrazovky v septembri prináša TV Paprika. Každý pracovný deň o 20:00 predstaví Peter Šiška alias Pepe tri nové recepty, prípravu ktorých zvládne aj menej skúsený kuchár.
 

  • Zdravé jedlo, spokojný život

Dôvodov, prečo sa zdravo stravovať, je viacero. Najdôležitejším je vplyv stravy na naše zdravie. Nesprávna životospráva patrí medzi tzv. civilizačné choroby, ktoré sú jednou z príčin zníženej kvality života v staršom veku či predčasného úmrtia. Civilizačné ochorenia najviac súvisia s tým, aké „palivo” svojmu telu ponúkame na tanieri. Tým, čo prijímame potravou, vyživujeme všetky naše bunky. Tie fungujú, ak dostávajú všetko, čo potrebujú (sacharidy, bielkoviny, tuky, vitamíny, minerálne látky). Všetky tieto látky by mali byť v našom jedálničku vyvážené.
Zdravo jesť však nemusí nevyhnutne znamenať odopierať si všetky obľúbené maškrty. Napríklad sladkosti je možné s trochou fantázie pripraviť oveľa zdravšie, ak vynecháme bielu múku a rafinovaný biely cukor, sladíme medom či inými prírodnými sladidlami a používame veľa ovocia. Samozrejme, aj zdravé sladkosti si treba dopriať s mierou.
 

  • Kuchár Pepe: z kancelárie do kuchyne

„Čoraz viac ľudí si uvedomuje potrebu viesť zdravý životný štýl, k čomu neodmysliteľne patrí aj jedlo, ktoré konzumujeme. Ideálne je, keď si v tomto štýle vieme vychutnať aj dezert alebo koláčik,“  hovorí kuchár Pepe. „Pri zložení tort a koláčov, ktoré pečiem, sa preto orientujem na vyššiu výživovú a nižšiu kalorickú hodnotu. Ako sladidlo na korpusy používam prírodný trstinový cukor z Kolumbie, všetky krémy sladím medom priamo od slovenského včelára. Najradšej používam suroviny v bio kvalite – napríklad bezlepkové ovsené vločky či bio panensky kokosový olej zo Srí Lanky,“ prezrádza niekoľko tajomstiev zo svojej kuchyne Pepe.

Aj vo vysielaní TV Paprika Pepe pripraví niekoľko zo svojich vynikajúcich sladkých receptov, pečenie je totiž jeho najväčšou vášňou. V kuchyni sa rád pohybuje už od malička a pred niekoľkými rokmi sa rozhodol venovať sa naplno tomu, čo mu robí radosť. Okrem výbornej chuti sa Pepeho koláče a torty vyznačujú aj nápaditou výzdobou, pretože, ako sa hovorí, „aj oči jedia“. Divákov naučí, ako si upiecť napríklad orechový paleo koláč bez múky a cukru, extra horké čokoládové muffiny či pripraviť banánové palacinky s kokosovým cukrom.

Okrem televíznej obrazovky bude Pepeho možné stretnúť aj naživo. Svoje šikovné ruky a povahu neúnavného zabávača predvedie 7. septembra pred jedným z bratislavských nákupných stredísk. TV Paprika zároveň na svojom facebookovom profile prináša súťaž o tri tablety s dizajnovým krytom a exkluzívnym obsahom.