Klimatická zmena začína aj na našom tanieri

Klimatická zmena začína aj na našom tanieri

Jedlo na našom tanieri ovplyvňuje nielen naše zdravie, ale aj planétu. Vedeli ste, živočíšna produkcia tvorí až 23 % všetkých emisií?1 Veggie značka Garden Gourmet preto vytvorila jedinečnú výzvu Staň sa #planetarianom, vďaka ktorej môžeš spraviť niečo pre seba aj pre životné prostredie. Ako planetarian obohatíš svoj jedálniček o chutné a zdravé pokrmy a zároveň prispeješ ku zníženiu uhlíkovej stopy.

Sneh v lete, rozsiahle požiare lesov, záplavy a ďalšie prírodné katastrofy začínajú aj na našom tanieri. Je známe, že nadmerná konzumácia mäsa a mliečnych výrobkov sa podpisuje na ľuďoch aj prírode, čo pripomína Garden Gourmet v novej kampani. Prostredníctvom výzvy chce pomôcť ľuďom priblížiť sa ku zdravšiemu stravovaniu a ekologickejšiemu životu.

Na to, že súčasný životný štýl nie je najlepšou cestou na zachovanie našej planéty, poukazujú aj čísla. Na Slovensku napríklad dokáže bežný človek za rok skonzumovať v priemere takmer 70 kg mäsa a jeho spotreba sa každoročne zvyšuje.2 Okrem jedenia je osobitným problémom aj vyhadzovanie jedla. Bežný slovenský spotrebiteľ dokáže za rok vyhodiť v priemere až 100 kg potravín.3 Skôr ako sa však produkty dostanú na tanier, prechádzajú spracovaním, ktoré rovnako zaťažuje životné prostredie. Pri výrobe jedného kilogramu hovädzieho mäsa je spotrebovaných až 15 500 litrov vody. „V súčasnosti je naša konzumácia mäsa a mliečnych výrobkov príliš vysoká. Ich výroba zapríčiňuje nielen odlesňovanie a spotrebu veľkého množstva vody, ale významnou mierou prispieva aj ku klimatickej zmene. Je preto potrebné, aby klesol dopyt po týchto produktoch a ľudia začali oveľa častejšie nahrádzať mäsové výrobky rastlinnou stravou. Takýto prechod k udržateľnému spôsobu stravovania nám dokáže zabezpečiť všetky potrebné živiny a zároveň nezaťaží planétu tak, ako sa to deje pri živočíšnej výrobe,“ hovorí Marian Milec z neziskového programu Jem pre Zem.

Značka Garden Gourmet stavia na udržateľnom spôsobe prípravy jedál a stravovania, a preto napríklad na výrobu ich Sensational burgeru potrebuje o 80 % menej pôdy v porovnaní s klasickým hovädzím burgerom.

„V Garden Gourmet vieme, že neexistuje planéta B, a preto sa pri našej výrobe snažíme značne znížiť dopad na prírodu. Zároveň pracujeme na tom, aby naša značka bola do roku 2022 uhlíkovo neutrálna. Napríklad, náš vegánsky Sensational burger má rovnakú hovädziu chuť ako klasický burger, no uhlíková stopa je o 75 % nižšia, čo je výrazným krokom k uhlíkovej neutralite,“ hovorí Zuzana Magálová, manažérka značky Garden Gourmet.

Staň sa #planetarianom – vytvor si stopy k zodpovednému životu

Značka Garden Gourmet vytvorila jedinečnú výzvu Staň sa #planetarianom, ktorá je určená pre všetkých, či už si vegetarián, flexitarián, deluxetarián alebo čokoľvektarián. V rámci Veganuary, čiže mesiaca január, ktorý je známy nielen ako mesiac predsavzatí, ale aj vegánstva, môžete sledovať jednoduché výzvy rozdelené do štyroch týždňov. Môžete napríklad vynechať každý druhý deň mäso z jedálnička, neplytvať a uvariť si z toho, čo v chladničke máte, pripraviť si menšiu porciu jedla, podporiť lokálne obchody nákupom potravín či využívať ekologické tašky.

Planetarianom sa môže stať skutočne každý, stačí, aby plnil výzvy z checklistu, ktorý je zverejnený v highlightoch na českom a slovenskom Instagrame značky Garden Gourmet, alebo na stránke www.jedlobezstopy.sk. Navyše, pokiaľ tieto výzvy splníte, môžete vyhrať od Garden Gourmet atraktívne ceny.



Veggie pokrmy Garden Gourmet okrem skvelej chuti vynikajú aj vyváženými nutričnými hodnotami a kvalitnými ingredienciami. Obsahujú najmä sójové a pšeničné bielkoviny, ktoré zaručia plnohodnotnú a výživnú stravu. Ak hľadáte inšpiráciu, aké bezmäsité produkty zaradiť do vášho jedálnička, určite vyskúšajte veggie produkty Garden Gourmet. Či už sa rozhodnete pre vegánsky Sensational burger, Veggie burger, Veggie guličky, Falafel, Veggie rezančeky, Veggie Rondo špenát a syr či Veggie rezeň, široká ponuka vás nadchne natoľko, že budete chcieť ochutnať všetky.

„Obmedziť v jedálničku mäso určite nie je pre veľa ľudí ľahkou úlohou, no naše rastlinné produkty sú takmer na nerozoznanie od mäsových alternatív. Prinášajú zážitok z jedenia, no zároveň zaručujú zdravší život. Na našej stránke nájdete aj desiatky receptov, ktorými sa môžete inšpirovať pri ich príprave,“ dopĺňa Zuzana Magálová. Jesť (takmer) bez stopy a stať sa tak planetarianom je myšlienka, ktorou chce Garden Gourmet ľuďom ukázať, že zdravý a chutný spôsob stravovania bez tvorby zbytočného odpadu je jednoduchý a dostupný pre každého.