Zopár rád ako sa dožiť vysokého veku

Zopár rád ako sa dožiť vysokého veku

 

Neholdujte alkoholu! Nedajte sa vymiesť s metlou ľudstva, posedieť pri pohári vína nie je škodlivé, avšak vždy majte na pamäti, že pánom ste vy!
 
Pite čaj s citrónom! Vysoký obsah antioxidantov v čaji vám zabezpečí pomalšie starnutie, najmä zelený čaj je prospešný aj kvôli obsahu protirakovinových látok.
 
Uprednostnite striedmosť v jedle! Všetkého veľa škodí a podľa toho by sme sa mali aj stravovať. Vyvážená strava je správnou cestou ako to potiahnuť, čo najdlhšie.
 
Veľa smiechu! Smiech uvoľňuje endorfíny, ktoré vyvolávajú pocit šťastia. Pri smiechu „od srdca“ sa nám pľúca trojnásobne rozšíria, čo pozitívne vplýva aj na naše cievy.
 
Neuzatvárajte sa do seba! Ak máte starosti a problémy, nezostávajte s nimi sami. Radšej sa poraďte s blízkymi osobami, alebo ak je to potrebné vyhľadajte odbornú pomoc. Predídete tak depresívnym stavom.
 
Aj vo vyššom veku sa nebojte priateľstiev! Bohatý spoločenský život vám dopomôže k pozitívnemu chápaniu staroby. Rovnaké koníčky, záľuba v športe, či zaujímavé hobby, to všetko sa môže stať prostriedkom na spoznávanie nových ľudí.
 
Osviežujúca sprcha! Otužovanie je spôsob ako naštartovať organizmus v boji proti chrípke a prechladnutiu. Častým sprchovaním klesá aj riziko infarktu.
 
Kúpte si malé zvieratko! Pes priateľ človeka svojou prítomnosťou udržuje pána vo forme. Keďže potrebuje neustály pohyb, aj jeho majiteľ je „nútený“ rozhýbať svoje kosti, čím si znižuje krvný tlak a cholesterol v krvi.
 
Doprajte si oddych! Krátky spánok prospeje vašej pamäti, zvýšite si ním aj sústredenosť a vďačné vám bude aj vaše srdce.
 
Kultúra, kultúra, kultúra!Chodievajte na kultúrne podujatia, zaujímajte sa o koncerty, výstavy, veľa čítajte. Udržíte si tak sviežosť mysle.
 
Prechádzky za každého počasia! Či je vonku pekne, alebo na vás padajú kvapky dažďa, niet nad pohyb na čerstvom vzduchu.
 
Spite, koľko potrebujete! Nočný spánok je dôležitý na regeneráciu a celkový oddych nášho organizmu. Ak ho máte nedostatok, strácate koncentráciu a ste podráždený.
 
Poplačte si!Ak máte v sebe zlosť, smútok, sklamanie, vyjadrite ho. Ponechajte voľný priebeh svojim emóciám. Slzy pôsobia očisťujúco.
 
Odmeňte sa a venujte čas sám sebe! Ak je človek vyrovnaný sám so sebou, ľahšie pomáha aj ostatným.
KM