Záväzok na celý život

 Do nášho sveta sa ročne rodia státisíce, možno aj milióny šteniat. Rodia sa s inštinktívnym vybavením, ktoré je vo svojom nenarušenom stave vynikajúce a dokonalé len v sociálnom prostredí malej rodinnej svorky. Ak sa však narodí do sveta ľudí, je to iné. Čo by mal človek vedieť ešte predtým, než si chce kúpiť psa?

 
Pripútať si k sebe túto živú bytosť znamená záväzok na celý život. Akého si vybrať? Každé plemeno je vyšľachtené na určitý účel. Predovšetkým - mať psa je nádherné, ale jeho pán by mu mal stačiť fyzicky i psychicky. Kedy si psa kúpiť? Určite až vtedy, keď o vývoji šteňaťa budeme niečo vedieť, keď ho budeme vedieť vychovávať. Venovať psa dieťaťu ako darček?  Pes nie je bábika alebo vláčik, ktorú môže dieťa považovať za svoj majetok a podľa toho s ňou zaobchádzať. Na to je pes príliš citlivý tvor. Navyše sa každé šteňa musí naučiť, že ten veľký svet nie je stvorený preň, ale že sa do neho, s našou pomocou, musí zaradiť.
Šteňa v sebe nemá zakódovaný obraz svojich rodičov, avšak len čo otvorí oči a uši a jeho nos sa naučí rozlišovať (ku koncu tretieho týždňa života), začne sa do jeho mimoriadne citlivého mozgu vtláčať "pachový obraz" príslušníkov jeho druhu, a to na celý život. Ak sa v kritickej fáze rozvoja psieho mozgu (3. - 8. týždeň) neobjaví človek, tak zostane homo sapiens pre psa navždy cudzím a svojou veľkosťou aj nebezpečným tvorom. Optimálna chvíľa, kedy sa šteňa má dostať do rúk nového majiteľa je práve 8 týždňov. Najlepšie je obrátiť sa na chovateľov. Šteňa z ich rúk je sebavedomejšie a otvorenejšie novým podnetom, šteňa z veľkochovu je plachejšie a väčšinou sa vyraďuje z akéhokoľvek ďalšieho chovu. Šteňatá sa prirodzene musia oveľa dôvernejšie než s vonkajším vzhľadom človeka oboznámiť s jeho pachom. Preto by šteňa nemalo zostávať príliš osamote, malo by cítiť blízkosť človeka. Čo však nevyžaduje ho nosiť, stále ho láskať či hladkať. Všetky zdravé šteniatka rady a často hryzú. Neznamená to, že by boli "hryzavé". Od začiatku kontaktu so šteňaťom mu musíme dať najavo, že síce počas hry smie chytať a pridržiavať naše prsty, ale len s potrebnou jemnosťou. Dospelý pes má 42 zubov predovšetkým na trhanie, hryzenie, získavanje potravy, ale vie s nimi zaobchádzať aj veľmi jemne a opatrne. Šteňatá sú od prírody schopné ovládať silu tlaku svojich čelustí a ani pri hre neprekročiť povolenú mieru.