Vybrať deťom šport alebo to nechať na nich?

Vybrať deťom šport alebo to nechať na nich?

Chceli by ste, aby sa vaše deti viac hýbali? Nemusíte ich nútiť, lepšie je motivovať. A úplne najlepšie je, ak začnete od seba a deti získajú pozitívne vzory.

Pohyb je nutný. Každý deň. Telo bolo stvorené na to, aby bolo aktívne v každom veku. Pohyb totiž prospieva nielen správnemu telesnému vývinu, ale aj tomu duševnému.

Ideálne sú vzory

Nič však nie je horšie ako človeka do niečoho nútiť. A to platí hlavne pri deťoch. 
"Najlepšie je, ak si deti samé vyberú šport, ktorému sa chcú venovať." To tvrdí, odborníčka na výživu, kondíciu a športovkyňa Tina Zlatoš Turnerová.
Úplne ideálna je situácia, kedy sú v rodine športovo založení aj rodičia či dokonca starí rodičia a dávajú tak dobrý príklad  deťom a vnúčatám a zároveň ich k športu neustále motivujú.
Deti totiž kopírujú správanie, aké vidia doma, a ak vidia svojich rodičov ako športujú, bude aj pre ne samotné následne šport prirodzenejším. Bude to niečo, načo sa budú tešiť a stane sa to úplne prirodzenou súčasťou ich dňa.

Motivácia a neustála podpora

Ak ste už v bode, keď vaše dieťa na pravidelnej báze rado športuje a hýbe sa, treba ho v tejto činnosti neustále motivovať a podporovať.
Musí cítiť, že nadšenie nie je len jednostranné, ale že má podporu celej rodiny.Deti sú však tvory zvedavé, často menia nielen názory, ale aj nadšenie pre voľnočasové aktivity. Je úplne normálne, ak ich jeden čas bude baviť volejbal a potom sa zrazu nadchnú pre beh či atletiku.
Chcú všetko vyskúšať a zažiť, aby sa sami mohli rozhodnúť, v čom sa najviac nájdu.
Nikdy deti za športové neúspechy nekritizujte a už vôbec im nenadávajte. Fakt, že sa vôbec pri športe ocitnú v situácii, ktorá ich sklame, je sama osebe pre ne dostatočne stresujúca.

Čo keď rodičia nešportujú

To je častý prípad, ale aj vtedy sa deti môžu naučiť láske k pohybu. Stačí, aby si rodič urobil zo seba trošku srandu, napríklad ak je obézny, povedal: "Chceš vyzerať tak, ako ja?" Ale aj tu je motivácia dôležitejšia ako tlak a vynútené chodenie do športových klubov.

Veronika Shoebridge

Zdroj: http://zdraviedeti.cvicte.sk/zdravie-deti/vybrat-detom-sport-alebo-to-nechat-na-nich