Ako naučiť malé dieťa upratovať

Ako naučiť malé dieťa upratovať

Upratovanie hračiek je činnosť, ktorá teší len máloktorého rodiča. Malé deti vo veku dva až tri roky len výnimočne s chuťou samé od seba upratujú. Sú však vo veku, kedy rodičov či svoje okolie začínajú kopírovať a pestovať si návyky. Preto to nezanedbajte, aby sa vám to časom nevypomstilo.

 

  • Spravte si na upratovanie čas

Ak chcete naučiť svoje ratolesti poriadku, vyhraďte si na to dostatok času. Nikdy to nerobte, keď sa niekam ponáhľate alebo čakáte návštevu. Ak sa už raz do toho pustíte, zotrvajte v činnosti až do konca. Deti si veľmi dobre pamätajú a v prípade časového stresu, to častokrát robíte za svoje ratolesti, čo nie je veľmi vhodné, ak sa majú učiť samostatnosti. Takže, zotrvajte do konca, aj keby to malo trvať hodiny.
 

  • Nepoužívajte direktívny spôsob

Len na máloktoré deti v tomto veku patrí direktívny spôsob a krik. Vtedy deti skôr začnú vzdorovať.  Vzdajte sa teda tohto spôsobu a skúste sa mu prihovárať či žiadať o úkony inak. Pristúpte k nemu, znížte sa na jeho úroveň, aby ste stáli tvárou oproti sebe, chyťte ho za ruku a vtedy sa mu prihovorte. Dieťa väčšinou rodiča „z vrchu“ nepočúva tak často, ako by ste si predstavovali. Ako pri každej činnosti aj upratovanie hračiek robte spolu.
 

  • Hrajte sa

Otočte upratovanie na hru a skúste ho vlákať, nech sa hrá s vami. Na každého platí niečo iné. Chlapci dávajú autá pri upratovaní do garáže, dievčatá zasa spinkať bábiky. Niekomu vyhovuje spievanie či riekanky. Môžete ho skúsiť nalákať aj na obľúbené rozprávky: "Ak si rýchlo upraceš, príde požiarnik.“ Vtedy ale musíte svoje slovo dodržať. Je jedno akou formou ho privediete k poriadku, hlavne, že upratuje a hračky miznú z koberca na svoje miesto. Pokojne ho hrou priveďte k domácim prácam. Vysávanie, zametanie, utieranie prachu deti veľmi baví. A keď sa ponoria „do hry“ pridáte k tomu aj upratovanie hračiek.
 

  • Chváľte ho

Vždy, keď si dieťa po sebe niečo uprace, pochváľte ho. Motivuje ho to a dodáva chuť robiť to opakovane. Môžete skúsiť spoločne upratať aj predtým ako príde návšteva a poprosiť hostí, aby chválou pre dieťa nešetrili. Deti sa zvyknú pochváliť aj samé a ukázať svoj výtvor vo forme poriadku. Ak už máte pocit, že si dieťa činnosť osvojilo, môžete sa na spoločnom upratovaní podieľať čoraz menej.


Určite nie vždy máte chuť 24 hodín denne robiť deťom animačný program, aby ste dosiahli to, čo od neho chcete. Vtedy sa však na upratovanie vykašlite, jeden deň v neporiadku všetci prežijú.

 

Autor: Janka Radimáková