Výber stredne veľkého kufra – rady pred nákupom

Výber stredne veľkého kufra – rady pred nákupom

Posledné roky sa stávajú čoraz obľúbenejšie výlety a dovolenky typu predĺžený víkend. Ide predovšetkým o výlety do európskych metropol alebo k „slovenskému“ moru. Na podobnú dovolenku vám stačí zbaliť len zopár drobností, ktoré sa zmestia do stredne veľkého kufra. Naše rady pred nákupom vám pomôžu vybrať ideálny kufor na kratšie dovolenky.

Prečo sa oplatí kúpiť stredne veľký kufor

Väčšina výrobcov kufrov označuje veľkosť batožiny ako S, M a L. Najmenší kufor slúži ako príručná batožina, ktorá nemusí byť odbavená a je ju možné si so sebou zobrať na palubu lietadla. Malé kufre veľkosti S vám ušetria peniaze za letenky. Vopred si overte, aké rozmery kufra vami vybraná letecká spoločnosť povoľuje ako neodbavenú batožinu. Zväčša ide o veľkosť 55 x 40 x 20 cm. Pozor na to, že do uvedenej veľkosti sa musí zmestiť aj rukoväť a kolieska.

Kufor stredný svojimi rozmermi nespĺňa limity príručnej batožiny. Musí byť odbavený na check ine ako i veľké kufre veľkosti L. Napriek tomu sa oplatí stredný kufor kúpiť na kratšie tripy, víkendové pobyty a predĺžené víkendy. Do stredne veľkého kufra sa vám zmestí oblečenie na dva až tri dni, topánky a kozmetika. Tieto kufre bývajú prakticky členené a páčiť sa vám bude ich mobilita i nízka váha. Ponuka stredne veľkých kufrov nie je tak široká ako malých a veľkých. Odporúčame vám preklikať internetový obchod CCC, kde aj v tomto segmente nájdete pekný i funkčný kufor. Alebo zájdite do najbližšej predajne CCC a kufor si na mieste vyskúšajte.

Látkový alebo škrupinový kufor stredný

Prvý parameter, ktorý si musíte pri výbere stredne veľkého kufra premyslieť je to, či si vyberiete látkový, ale škrupinový kufor. Látkový kufor nie je vôbec zlá voľba, ale musíte rátať s tým, že pri cestovaní lietadlom sa môže poškodiť. Riziko poškodenia hrozí kufru a tiež krehkým veciam uloženým vo vnútri kufra. Ak cestujete prevažne autom, vlakom alebo autobusom, textilný kufor bude pre vaše potreby dostačujúci. Je lacnejší a dobre sa s ním manipuluje.

Škrupinové kufre sa niekedy označujú ako kufre s pevným puzdrom. Sú veľmi odolné voči mechanickému poškodeniu a vyzerajú lepšie ako látkové. Nezapotíte sa ani pri ich údržbe. Zašpinený textilný kufor sa čistí problematicky, ale škrupinový len utriete vlhkou handričkou a kufor bude ako nový. Neobávajte sa, že by bol škrupinový kufor veľmi ťažký. Vyrába sa z odľahčených materiálov ako je tvrdený plast, hliník, polykrabonát a titán. Ak chcete mať istotu, že vám kufor stredný vydrží niekoľko sezón, investujte do škrupinového.

Mobilita a funkčnosť stredne veľkého kufra

Takmer všetky cestovné kufre sa vyrábajú na kolieskach. Kolieska uľahčujú manipuláciu s kufrom, takže váhu prenášaných vecí ani nepocítite. Niektoré kolieska je možné zasunúť do kufra, čo je praktické pri jeho ukladaní. Kufre s dvomi kolieskami sa lepšie prevážajú vďaka naklonenej polohe, ľahšie zdolajú obrubníky i schodíky. Štvorkolieskové stredné kufre sa komplikovanejšie presúvajú po nerovnostiach, ale sú stabilnejšie, keď stoja.

Pri cestovaní lietadlom je dobré, aby mal kufor zámok. Lacnejšie kufre sa zamykajú na číselný kód. Drahšie kufre disponujú certifikovaným TSA zámkom. Okrem hlavnej rukoväte je praktické kúpiť kufor, ktorý má bočné držadlá. Hlavná rukoväť býva teleskopická, aby sa dala prispôsobiť výške cestujúceho. Funkčnosť kufra je daná i jeho vnútorným členením. Čím viac priečinkov kufor má, tým lepšie sa vám bude v jeho vnútri orientovať. Kvôli čisteniu kufra je lepšie zvoliť tmavšie farebné odtiene škrupiny alebo textilu.