Vlasy - koruna krásy

 

Už ste sa niekedy zamysleli nad tým, aký význam majú pre človeka vlasy? Vlasy sú veľmi dôležité, dotvárajú totiž imidž. Veď aj keď niekoho opisujete, tak ho opisujete spôsobom…napr. malý, tučný a plešatý, alebo vysoká, s čiernymi dlhými vlasmi, alebo to je tá pekná zrzka, čo sedí na vrátnici. Keď máte pekne upravené vlasy, je to koruna úspechu. Rovnakú pozornosť svojim vlasom by mali venovať  tak muži, ako aj ženy. Pokiaľ má muž vo verejnej funkcii neupravené vlasy, je to skutočne hrôza. K obleku patria určite aj dobre zastrihnuté a ošetrené vlasy. Dnes už neplatí pravidlo, že muži musia mať krátke vlasy. V niektorých, hlavne umeleckých profesiiách, sa stretávame u mužov s dlhými vlasmi a pôsobí to vcelku vkusne. Zdá sa to prirodzené u maliarov /akademických, nie natieračov/, spevákov, ale stretla som už aj kňazov s dlhými vlasmi.
Horšie to je, keď sú vlasy dlhé a mastné. Pôsobí to vyslovene nevkusne. Mladí ľudia, hlavne tínedžeri nosia dlhé vlasy bežne. Nedávno som bola na jednom školení. Jeden mladý muž, ktorý sa školenia zúčastnil vystupoval veľmi sebavedome. Doslova vyhlásil, že nikto v Piešťanoch nevie tak čarovať na počítači ako on. Pri rozhovore sebavedome hádzal hlavou, ako aj pridlhou ofinou, z ktorej padali prúdom veľké biele lupiny. Mal nimi posiaty aj pulóver. Myslím, že o celkovom dojme nemusím hovoriť. Veľa mužov trpí komplexom menejcennosti, keď má plešinu. Lepšie však je, keď sa s plešinkou zmierite, ako keď si zvyšné vlasy naháňate smerom k nej v snahe ju zakryť. Plešinka môže pôsobiť aj intelektuálsky a v prípade nespokojnosti sa vlasy dajú ostrihať dohola.
Poďme k ženám. Hovorí sa, že žena s krásnymi vlasmi posobí imaginárne, ako princezná. Bohužiaľ, nie všetky sa vedia o svoje vlasy aj starať. Stretávame sa s nevhodnými účesmi, nevkusnými farbami, zle upravenými a neošetrenými vlasmi. U ženy vlasy vynikajú viac ako u muža. Jedna moja známa, ktorá pracuje v školstve, má veľmi riedke vlasy a stará sa o ne iba sporadicky, zmýva a farbí si ich veľmi zriedka.
Kolegyne v kabinete trúsia na jej účet štipľavé poznámky, žiaci posmešky. Ona je však voči tomu imúnna, naďalej  chodí s neupravenou hlavou. Takýchto javov je našťastie málo, sú to výnimky. Každá žena sa chce páčiť, a preto úprava vlasov by mala byť samozrejmosťou. Pekne upravené ženské vlasy pôsobia esteticky a krásne.
A nakoniec k peknej žene patrí neodmysliteľne pekný účes a aj staré porekadlo hovorí,že neexistuje škaredá žena, len neupravená.
 
S. Nováková