Vitamín D nám chýba najmä v zime. Ako ho doplniť?

Vitamín D nám chýba najmä v zime. Ako ho doplniť?

Deficit vitamínu D sa spája nielen so zvýšeným rizikom vzniku osteoporózy, ale aj s poruchami nálad či oslabením imunitného systému. Trpí ním množstvo ľudí. Napríklad nedávna štúdia vo Veľkej Británii ukázala, že až 19 % dospelých má v tele nízku hladinu vitamínu D.

Podľa iných štatistík trpí nedostatkom déčka až neuveriteľných 60 % populácie a viac ako 30 % z nich má v tele vitamín D na extrémne nízkej úrovni. Najviac sú v tomto smere ohrozené deti a starší ľudia.

Čo treba o vitamíne D vedieť?

Déčko je vitamín rozpustný v tukoch, ktorý zohráva podstatnú úlohu pri látkovej premene vápnika a fosforu. Tie sú kľúčové pre zdravé a pevné zuby i kosti. Podľa odborníkov reguluje priamo či nepriamo desiatky rôznych génov, teda má vplyv napríklad na činnosť imunitného systému. Okrem toho pomáha pri kožných ťažkostiach, v období dojčenia zvyšuje tvorbu materského mlieka, u dospievajúcich sa podieľa na správnom vývoji organizmu. Príjem tohto vitamínu sa tiež odporúča pri únave či depresívnych stavoch, pretože déčko má preukázateľne pozitívne účinky na centrálnu nervovú sústavu. Dokázané sú aj protirakovinové účinky vitamínu D.

Odkiaľ vitamín D čerpať?

Odporúčaná denná dávka D vitamínu je pre dospelých 200 – 400 I.U. a pre deti 400 I.U. Najlepším zdrojom vitamínu D je slnečné svetlo, aj preto sa déčku hovorí slnečný vitamín. Na jar a v lete  postačí pobyt na slnku v trvaní 15 – 20 minút bez opaľovacieho krému, alebo len s veľmi nízkym UV faktorom. Treba tak urobiť minimálne 3 razy do týždňa. Inak povedané, ak strávite denne 5 – 10 minút na slnku, deficitom déčka by ste trpieť nemali. Slnečné žiarenie dokáže pokryť až 80 % dennej potreby. Avšak kvôli tomu, že trávime veľa času v interiéri, mnoho ľudí trpí nedostatkom tohto vitamínu. Problémom sú takisto chladné mesiace, teda obdobie od septembra do marca, pretože v našich končinách slnečné žiarenie neobsahuje UVB lúče, čiže déčko sa v našom tele netvorí.
Preto je dôležité D vitamín dopĺňať do tela aj formou potravín. Nachádza sa v morských rybách, ako napríklad tuniak či losos, v mäse, vaječnom žĺtku, vnútornostiach (výborným zdrojom je treščia pečeň) a mliečnych výrobkoch. Presné množstvo zastúpeného vitamínu D v týchto potravinách sa stanovuje ťažko. Ako príklad môžeme uviesť kravské mlieko – obsah déčka závisí od ročného obdobia a aj toho, aké krmivo dostávajú kravy. Tie, ktoré sa pasú prevažne na lúkach, majú mlieko s vyšším obsahom vitamínu D. Platí to napríklad aj pre vajíčka – iné množstvo déčka obsahujú vajíčka sliepok z voľného chovu, iné z klietkového chovu. Za zváženie preto stoja aj výživové doplnky.


-w-