Viete, aký má význam dodržiavať pitný režim počas saunovania?

Viete, aký má význam dodržiavať pitný režim počas saunovania?

V súčasnosti je veľmi „in“ saunovanie. Ľudia milujú wellness a fitness centrá, pretože potrebujú oddych a regeneráciu tela i duše vyplývajúcu práve z tejto činnosti. Mnoho ľudí však nepozná  zásady správneho saunovania.

Slováci robia niektoré závažné chyby počas tohto príjemného procesu. U nás sú rozšírené rôzne druhy sáun, ktoré pôsobia aj na rôzne druhy problémov. Sú to prevažne fínske sauny, parné sauny a bylinkové sauny.  Vo Fínsku je napríklad sauna veľmi potrebná a užitočná, niečo ako národný symbol, u Slovákov je spojená s využitím wellness služieb a odpočinkom. Čoraz viac sa však dostáva do popredia a kraľuje vo wellness prostredí.

Saunovanie je výborná ozdravná procedúra, ktorá napomáha zlepšiť zdravie. Pozitívne ovplyvňuje kardiovaskulárny systém a pohybový aparát. Pri saunovaní sa výdatne spotíme a potom sa z tela vyplavujú aj baktérie. Je výnimočným prostriedkom v boji proti parazitom, chorobám, vírusom a je nápomocná v budovaní dobrej imunity.

Zásady saunovania

  • Zásadou je nejesť pred saunou nič ťažké a samozrejmosťou je dôsledne dodržiavať pitný režim. Potením sa totiž z tela vylučujú rôzne baktérie, vírusy a parazity, ale aj soľ a draslík, ktoré sú potrebné pre optimálne fungovanie tela. Musíme ich teda dodať v tekutinách.
  • Pred saunovaním je potrebné zvýšiť pitný režim. Podstatné však je, aby sa potrebné tekutiny a minerály nahrádzali minerálnymi vodami alebo ovocnými šťavami.
  • Po saune by sme nemali piť alkohol. Toto je zásadné, nakoľko sa požitím alkoholu pozitívny účinok zo saunovania vytráca.
  • Po saune ani pred saunou by sme nemali jesť nič ťažké. Vhodné sú zdravé zeleninové šaláty, kuracie mäso,  smoothies alebo džúsy. Počas saunovania totiž dochádza k úbytku tekutín a stúpa aj telesná teplota. Pokiaľ človek dodržiava počas dňa dostatočný pitný režim, nehrozia žiadne komplikácie, preto netreba mať zbytočne žiadne obavy.
  • Počas samotného saunovania by sme sa mali vyhnúť pitiu tekutín. Tekutiny by mali byť doplnené v priebehu troch hodín od ukončenia saunovania.
  • V priebehu saunovania (pred a po saunovaní) mnohí odborníci zakazujú piť najmä studené nápoje. Taktiež by sa nemali piť kofeínové nápoje ako čaj a káva.
  • Nie je vhodné konzumovať potraviny, ktoré zvyšujú riziko prehriatia a tie, ktoré obsahujú vysoký poddiel soli a cukru.
  • Posledná strava pred saunovaním by mala obsahovať ľahké diétne potraviny ako ryža, mliečne výrobky a najmä nie sladké a slané potraviny ako chipsy.

Natalie