Správna technika dýchania ovplyvňuje naše celkové zdravie

Správna technika dýchania ovplyvňuje naše celkové zdravie

Pri akomkoľvek fyzickom cvičení upriamujeme pozornosť na telo, pričom jeho stav dosť ovplyvňuje aj náš zaužívaný spôsob dýchania. Dýchame neustále, len či správne a dostatočne efektívne pre výživu všetkých životne dôležitých orgánov? Technika dýchania má dopad na ľudskú vitalitu, energiu a aj krásu. Preto sa zhlboka nadýchnime!

Aj za neefektívnym dýchaním sa skrýva stres. Keďže ho máme priveľa, spôsobuje, že si osvojíme plytké, rýchle dýchanie, pri ktorom poriadne nezapájame ani bránicu, ani ostatné dôležité orgány na prehĺbenie nášho dýchania. Aj to sa dá postupne natrénovať!

Ideálne bude, keď si osvojíte brušné, nie hrudné dýchanie. Brušné je hlbšie a prebieha za menej nádychov. Tak sa prekrvuje väčšia časť dýchacích orgánov, hlavne dolná časť pľúc. Dýchanie sa tak stáva efektívnejším a vitálnejším.
Vaše dýchanie môže obmedzovať aj tzv. zadýchavanie. Príčin je viac, no väčšinou ide o nesprávne osvojenú dýchaciu techniku, alebo slabú fyzickú kondíciu. V každom prípade treba navštíviť lekára, ak už na treťom schode lapáte po dychu.

Odporúča sa začať pomalou chôdzou, prechádzkami, no zo začiatku nie viac ako 20 – 30 minút. Veľmi dobrou aktivitou na zlepšenie dýchania je plávanie. Odporúča sa nie relaxačné, ale za odbornej pomoci dostať sa ku kondičnému plávaniu. Nevyhnutné je, aby ste jednotlivé plavecké disciplíny ovládali správne. Aj to vplýva na vitalitu dýchania. Plávanie je najlepšie vo vlažnej vode, teda takej, aby vám bola pocitovo príjemná. Dobré je, ak obsahuje morskú soľ. Na zlepšenie dýchania sa preto odporúča aj príjemný relaxačný soľný kúpeľ.

Ak si stále nie ste istí svojou technikou dýchania, výbornou pomôckou sú moderné dýchacie trenažéry. Vzhľadom pripomínajú bežné inhalačné zariadenia na doma, no s ľudským dýchaním dokážu divy.

Používať ich musíte presne podľa návodu raz do dňa po 30 – 40 minút. Ideálny čas je pred spaním, respektíve za absolútneho pokoja. Nielenže vás majú priviesť na správne hlboké dýchanie, ale ponúkajú rôzne inovatívne funkcie. Jednou z nich je napríklad možnosť aromatickej inhalácie. Teda používate rôzne éterické oleje či bylinné odvary na zvyšovanie ozdravného účinku. Dýchaním vyživujeme každú bunku v tele, bez jeho kvality nebudeme nikdy zdraví! 

Tatiana