
Veľkonočný pletenec s makovou a tvarohovou plnkou
Tento tradičný veľkonočný pletenec kombinuje jemné kysnuté cesto s dvoma obľúbenými plnkami – makovou a tvarohovou. Jeho prepletený tvar a lahodná chuť ho robia ideálnym doplnkom sviatočného stola.
Ingrediencie:
Cesto:
-
1 kg polohrubej múky
-
1 vajce
-
olej
-
soľ
-
kvások pripravený z 2 dcl mlieka a polovice kocky droždia
Maková plnka:
-
mletý mak
-
cukor
-
tuk na poliatie
Tvarohová plnka:
-
tvaroh
-
1 vajce
-
práškový cukor
-
vanilínový cukor
-
hrozienka
Postup:
-
Z múky, vajca, oleja a pripraveného kvásku vypracujeme cesto.
-
Cesto necháme vykysnúť.
-
Na pomúčenej doske cesto rozdelíme na dve časti.
-
Každú časť vyvaľkáme a naplníme – jednu makovou a druhú tvarohovou plnkou.
-
Obe časti zvinieme do závinu.
-
Záviny prepletieme cez seba a stočíme do guľatého venca.
-
Pletenec potrieme vajcom.
-
Pečieme v predhriatej rúre, kým nie je zlatistý.
Zdroj foto: Freepik