Veľká noc je o pár dní.....

Veľká noc je o pár dní.....

Dnes je Zelený štvrtok, zajtra Veľký piatok, potom nasleduje Biela sobota a nakoniec Veľkonočná nedeľa. V pondelok sa bude šibať a dúfajme, že k týmito sviatkom jari nám bude priať aj slniečko.

Áno, najobľúbenejšie sviatky sú tu. V kresťanstve je s týmto sviatkom spojené zmŕtvychstanie Krista a celý sviatok je zasvätený jeho utrpeniu, smrti a vzkrieseniu. Okrem cirkevného významu sa s ním spájali rôzne zvyky a obyčaje ako šibanie a oblievanie dievčat, obdarúvanie vajíčkami, predtým svätenie halúzok, zelene, vody, zapaľovanie ohňa či nosenie Moreny po dedine.
 
Dnes, na Zelený štvrtok, ale aj na ostatné dni prebiehalo časté umývanie sa ĺudí v potoku pred východom slnka.Veľkej noci predchádza obdobie štyridsaťdňového pôstu, Smrtná a Kvetná nedeľa. Smrtná nedeľa je už tradične spojená s nosením Moreny a Kvetnou zase začína Veľkonočný týždeň, kedy bol podľa evanjelia umučený Kristus. Dnešný Zelený štvrtok je smutný deň, kedy Kristus podával svojim apoštolom víno a chlieb - svoje telo a krv a prikázal aby sa tento obrad zachoval aj naďalej. Poznáme ho ako obrad svätého prijímania.
 
Celý Veľkonočný týždeň sa aj v minulosti upratovala celá domácnosť, a to vo veľkom, varilo a pieklo sa, nakoniec sa farbili výfučky či vajíčka, ktorými sa napokon obdarúvajú šibači.
Toto sa prechováva doteraz.ˇNemožno ešte nespomenúť na symboly Veľkej noci ako sú napr. baránok, ktorý gazdiné pečú doteraz, či kríž, lebo Kristus bol umučený na kríži.
 
 
Zvykom je na Zelený štvrtok jesť špenát, alebo jedlá z neho. Tak, pokiaľ ho máte rady, nezabudnite si ho uvariť.
A nakoniec netreba zabúdať, že žiadna zbytočná naháňačka či šturmovačka k pohode neprospieva, preto si radšej užite tieto úžasné sviatky aj bez nej. Napríklad v prírode.
 
Slávka Nováková