Úplet: Čo by ste mali vedieť o úpletoch?

Úplet: Čo by ste mali vedieť o úpletoch?

Každá látka má niečo do seba. Je špecifická z hľadiska gramáže, vzhľadu či vhodnosti použitia. Medzi zložitejšie typy látok patrí úplet. Čo je úplet, aké má vlastnosti a ako by ste sa oň mali starať?

Ako úplet vzniká?

Úplet nazývaný tiež pletenina sa vyrába prepletaním jednej alebo viacerých nití, ako už vyplýva zo samotného názvu. Niť formujete do takzvaných kľučiek, z ktorých pri prepletaní vzniknú očká. V súčasnosti látka vzniká na pletacom stroji. Úplet už na pohľad rozoznáte od iných materiálov. Stačí látku natiahnuť a môžete si všimnúť jednotlivé očká.

Úplet a jeho vlastnosti

Oblečenie z úpletu sa hodí na každodenné nosenie. Úplet je naozaj obľúbený najmä vďaka širokej škále dizajnov, motívov a farieb. Patrí medzi elastické a vzdušné materiály. Vďaka svojej pružnosti je tiež pohodlný a je skvelou voľbou do studeného počasia, pretože dobre udržiava teplo.

Čo sa jeho údržby týka, tá je vo všeobecnosti nenáročná. Avšak, pozor by ste si mali dávať na to, o aký druh úpletu ide. Perte ho radšej pri nižších teplotách, a prebytočnú vodu z neho len jemne vyžmýkajte. V drogériách nájdete aj pracie prášky a iné prostriedky, ktoré sú určené práve na čistenie úpletu. Po praní úplet ponaťahujte a vysušte. Keďže nejde o veľmi krčivú látku, so žehlením to preháňať nemusíte. Odporúča sa ho ale žehliť s naparovaním.

Druhy úpletu podľa materiálu

Úplety sa vyrábajú z umelých aj prírodných vlákien. Existuje hneď niekoľko druhov úpletov:

  •    Jednolícny úplet (džersej, tričkovina) – je z jednej strany hladký a druhej vrúbkovaný, ide o hladkú až stredne ťažkú látku, ktorá sa vyznačuje o niečo nižšou pružnosťou. Tento typ úpletu môžete využiť na šaty, trička alebo legíny.
  •    Dvojlícny úplet – z oboch strán je úplet rovnaký, takže použiť môžete akúkoľvek z nich. Látka je stabilná a pevná, preto sa z nej šijú napríklad na sukne, saká alebo kardigány.
  •    Interlok – aj táto látka patrí k druhom pleteniny alebo úpletu. Môže byť doň primiešaný elastan. Interlok sa hodí na šaty, sukne, tričká a čiapky.
  •    Patent (funerib, náplet, rib) – ide o akúsi kombináciu interloku a dvojlícneho úpletu, ktorá má rovnakú rubovú aj lícovú stranu. Patent je známy tiež pre svoju veľkú rozťažnosť. Používa sa pri lemoch mikín, golierov tričiek alebo na zakončenie rukávov.
  •    Teplákovina – úplet s vyššou gramážou je menej pružný a využíva sa najmä na výrobu teplákov, mikín alebo športových kúskov. Na zadnej strane nájdete slučky. Tie sú buď nečesané, alebo počesané.

Úplet má skutočne široké využitie, praktické vlastnosti, je vhodný na šport, bežné nosenie aj na spoločenské udalosti. Všestranná látka nenáročná na údržbu je štýlová vďaka nespočetným vzorom a strihom. A hoci je trochu náročnejšia na spracovanie, výsledky vás určite potešia.