Starostlivosť o vlasovú pokožku nepodceňujme ani v lete!

Starostlivosť o vlasovú pokožku nepodceňujme ani v lete!

Pre nás je leto kľúčovým obdobím pre relax a odpočinok. My si užívame slnka, vody a oddychu, pričom svoje vlasy vystavujeme nadmernej záťaži. Na ich kvalitu a rovnako aj na zdravie vlasovej pokožky vplýva zmena teplôt, kúpanie v chlórovanej, ale aj slanej vode a poveternostné zmeny. Pred silným pôsobením UV žiarenia sa vlasy a vlasová pokožka len ťažko sami uchránia. Preto im treba pomôcť zvonku a na letnú záťaž ich v predstihu pripraviť!

Ľudské vlasy sú veľmi jemné a krehké. Počas celého roka sa musíme zamerať na prevenciu a dostatočnú hydratáciu jednak vlasov a rovnako aj vlasovej pokožky. Vlasy sú tvorené keratínom, teda bielkovinovými zlúčeninami, farebnými pigmentmi, vodou a rôznymi minerálmi. Voda má len minimálne zastúpenie. Počas leta sa oveľa rýchlejšie vyparuje, a preto sú vlasy náchylnejšie na lámanie a vypadávanie.

Vlasová pokožka si vytvára vlastnú ochrannú bázu, no aj jej má patriť naša mimoriadna pozornosť. Chráňte ju kvalitnou, vzdušnou pokrývkou. V lete treba vlasom dopriať čo najviac voľnosti. To sa týka aj mnohých náročných účesov, sušenia a kulmovania. Toho všetkého by sme sa počas leta mali najradšej vzdať!

Špeciálna doplnková starostlivosť ako prevencia pred intenzívnym slnečným pôsobením

Rozhodne netreba podceňovať kvalitné kondicionéry, masky a hydratačné balzamy. Špeciálna vlasová kozmetika je dnes už doplnená aj o ochranný filter, ktorý bráni prenikaniu UVA a UVB lúčov. Produkty vlasovej kozmetiky si vyberajte predovšetkým podľa typu vlasov a podľa toho, či sú farbené alebo nie.

Všeobecne by mali obsahovať vitamíny skupiny E a C, ceramidy a provitamín B5. Farbeným vlasom je nutné poskytnúť silnejšiu regeneráciu. Majú tendenciu strácať na slnku žiarivý lesk a farbu. Nech nepôsobia “umelo“! Svojim vlasom preto poskytnite výživu už od korienkov. Jemnou masážou vlasovej pokožky nielenže rozprúdite krv, ale aj podporíte lepšie vstrebávanie účinných kozmetických látok.

Vlasy si zmyte po každom pobyte pri vode. Čiastočky chlóru alebo morskej soli sú voči vlasovej pokožke naozaj nešetrné. Stačí si ich zmyť vlažnou vodou a výbornou doplnkovou starostlivosťou sú regeneračné kúry na báze kokosového, mandľového alebo olivového oleja.   

Tatiana