Umývanie auta v autoumyvárni

Umývanie auta v autoumyvárni

Milujete umývanie auta, alebo túto činnosť radšej prenechávate profesionálom? Aké prostriedky sú vhodné na umývanie auta? Je obyčajná špongia postačujúca na dôkladné umytie vozidla? V tomto článku sa bližšie pozrieme na tri spôsoby umývania auta: v automatickej umývárni, ručné umývanie zverené do rúk expertov a samostatné umývanie v ručnej autoumyvárke.

Umyté auto – vizitka každého vodiča

Je dôležité uvedomiť si, že auto je vizitkou každého vodiča, a preto by sme mali pristupovať k jeho čistote zodpovedne. Okrem estetickej stránky, umyté vozidlo sa aj lepšie drží v hodnote a predlžuje sa jeho životnosť. Umývanie auta nie je taká jednoduchá záležitosť, ako by sa mohlo zdať na prvý pohľad. Správny postup je veľmi dôležitý, aby sme sa vyhli nežiaducim šmuham a škrabancom na laku.

1. Automatická umývareň auta

Väčšina vodičov volí umývanie auta v automatickej umývárni, ktorá sa nachádza na mnohých čerpacích staniciach. Hlavnou výhodou tohto spôsobu je rýchlosť a pohodlnosť, a to za relatívne nízku cenu. Stačí prísť, vybrať si čistiaci program a umiestniť auto do umývacieho boxu. Systém sa postará o odstránenie povrchových nečistôt. Navyše, táto forma umývania spotrebuje iba minimálne množstvo vody, čo ju robí aj ekologickým riešením.

Nevýhodou automatickej umývárne je, že nie je vždy schopná dôkladne umyť všetky časti auta. Napríklad prilepený hmyz, špina na disky kolies či šmuhy na skle môžu ostať nedotknuté. Ak je vaše auto extrémne znečistené, možno by ste radšej mali zvoliť profesionálne ručné umytie.

Zdroj: www.unsplash.com

2. Ručné umývanie auta profesionálmi

Profesionálne ručné umývanie auta je najlepšou voľbou, ak chcete svojmu vozidlu dopriať špičkovú starostlivosť. Experti sa postarajú o dokonalé umytie exteriéru auta a zároveň sa zamerajú aj na čistenie interiéru. Táto možnosť je ideálna pre tých, ktorí si radi užívajú komfort a kvalitnú starostlivosť o svoje auto. Jedinou nevýhodou môže byť vyššia cena a nutnosť rezervácie miesta, čo môže predĺžiť čas, kým je vaše auto očistené.

3. Ručné umývanie auta v ručnej autoumyvárke

Ak sa rozhodnete pre umývanie auta sami, najlepšou voľbou je použiť ručnú autoumyváreň. Tento spôsob ponúka jednoduchosť, rýchlosť a dostupnosť za prijateľnú cenu. Pre samostatné umývanie budete potrebovať sadu na umývanie auta, ktorá zahŕňa rukavicu, kvalitný autošampón, vedro na vodu a sušiaci uterák.

Je dôležité venovať pozornosť tomu, kde umývate auto. Nie všade je umývanie povolené, a umývanie auta doma sa môže zdať lákavé, ale nie je to vhodné riešenie. Väčšina obcí zakazuje umývanie na verejných priestranstvách, preto je dôležité nájsť špeciálne vyznačenú ručnú autoumyvárňu.

Príprava pred umytím

Pred návštevou ručnej autoumyvárne si nachystajte hotovosť, pretože väčšina z nich prijíma platby len v hotovosti. Pripravte si mince v hodnote približne 5 €, podľa toho, aké programy si chcete vybrať. Môžete si taktiež vziať so sebou vlastné prostriedky na umývanie auta, napríklad špeciálny autošampón a prípravok na čistenie diskov. Okrem toho si zabezpečte sadu na umývanie auta, ktorá obsahuje rukavicu na umývanie, vapku, kvalitný autošampón, vedro na vodu a sušiaci uterák.

Umývanie kolies a diskov

Pred začatím umývania celého auta sa postarajte o čistenie diskov kolies. Pred umývaním disky nastriekajte čistiacim prípravkom a opláchnite ich silným prúdom vody. Tento postup umožní chémii pôsobiť na nečistoty a usnadní ich odstránenie. Môžete použiť špongiu alebo kefu na umývanie auta, ktorá sa nachádza v drvivej väčšine ručných autoumyvární. Dôležité je, aby ste použili jednu špongiu alebo kefu na disky a druhú na karosériu auta. Takto sa vyhneme prenosu nečistôt z disku na lakovú vrstvu. Po umytí diskov môžete rovno prejsť na umývanie celého auta.

Zdroj: www.unsplash.com

Použitie aktívnej peny a predumytie auta

Pred začatím umývania auta použite aktívnu penu, ktorá pomôže rozpustiť nečistoty a umožní ľahšie odstránenie špiny počas hlavného umývania. Odstránenie aktívnej peny prebieha jednoduchým opláchnutím prúdom vody.

Následne začnite s predumytím auta. Môžete si vybrať základný program vody so šampónom a pustiť sa do práce. Dôležité je držať vapku vo vzdialenosti približne 30 cm od karosérie a pohybovať pištoľou rýchlo, aby ste zabránili tvorbe nežiaducich mapiek na laku. Týmto spôsobom odstránite zväčšinu nečistôt a prachu, ktoré by mohli poškodiť vrchnú vrstvu laku počas ďalšieho umývania.

Voskovanie

Po predumytí môžete vozidlo ošetriť voskom, ktorý dodá autu lesk a vytvorí hydrofóbnu vrstvu. Týmto spôsobom sa zabezpečí odvod zvyškov vody z mikropoškodení laku. Voskovanie môžete vykonávať pomocou voskovej pištole alebo ručne s využitím mikrovlákien utierok.

Sušenie a leštenie auta

Na záver je dôležité vozidlo dôkladne osušiť a zabezpečiť, aby neboli na povrchu nežiaduce stekance peny alebo vody. Na sušenie môžete použiť mikrovlákennú utierku a môžete si vybrať medzi dvoma metódami: prikladanie alebo ťahanie. Prikladanie je šetrnejšie k laku, ale zároveň je pracnejšie. Pri tejto metóde utierku priložíte na karosériu a necháte ju nasiaknuť vodou. Ťahanie je rýchlejšie a menej náročné, jednoducho utierku ťaháte smerom k sebe.

Zdroj: www.unsplash.com

Frekvencia umývania auta

Otázka, ako často umývať auto, nemá jednoznačnú odpoveď, pretože to závisí od mnohých faktorov. Všeobecne platí, že je dobré oplachovať auto približne raz za dva týždne, aby sme predišli tvorbe hrubej vrstvy špiny a zasychaniu vtáčieho trusu, ktoré by mohli poškodiť lakovú vrstvu. Ďalšie faktory, ktoré ovplyvňujú frekvenciu umývania auta, sú: garážovanie auta, prostredie, v ktorom sa pohybujeme, a ročné obdobie.

V lete je intenzita slnečných lúčov a UV žiarenie veľmi vysoká, preto odporúčame umyť auto aspoň raz za mesiac a pravidelne ho navoskovať, aby sme zabezpečili ochranu laku pred slnečným žiarením. Naopak, zimné obdobie prináša problém so solami a nečistotami z povrchových úprav ciest, preto by ste auto mali oplachovať minimálne raz za týždeň, vrátane umývania podvozku.

Každý vodič si však môže upraviť frekvenciu umývania podľa svojich potrieb a preferencií. Umývanie auta môže byť buď povinnou nutnosťou, ale aj relaxačným koníčkom, v ktorom si radi oddýchneme a venujeme sa starostlivosti o svojho miláčika na štyroch kolesách.