Trápenie s láskou. A čo s tým?

Trápenie s láskou. A čo s tým?

Keď je človek presvedčený, že sa proti nemu sprisahal osud, v noci nemôže spať, nič mu nechutí jesť a srdce neprestáva smútiť- potom ide pravdepodobne o problémy s láskou. Dotyčnému stále vŕtajú v hlave otázky, čo urobil nesprávne, kde urobil chybu? Prečo nemôže byť šťastne zaľúbený?

Srdcabôl je pomerne nepríjemná záležitosť, ktorá veľmi bolí a spočiatku si človek pripadá úplne bezmocný. Premýšľa, čo by mal urobiť, aby sa mu opäť vrátila rovnováha a sebakontrola. Hlavne prvé mesiace je ťažké prekonať. Pocity pripomínajú horskú dráhu. Človek však nie je situácii vydaný úplne napospas.

Čo robiť, ak nás trápi srdcabôľ?
Bezpochyby musí byť záležitosť spracovaná najprv v hlave, až potom sa človek môže začať zotavovať. To sa neudeje zo dňa na deň. Platí tu staré známe: Čas všetko vylieči! Ľahšie povedať, ako urobiť práve vo fáze, keď nás ničia myšlienky na pomstu a deň sprevádza kŕčový plač. Kým budú rany zacelené, to iste potrvá, ale zopár podporných opatrení dovtedy iste nemôže uškodiť.

Tu je zopár tipov, ako lepšie zvládať čas po rozchode:

  • V tomto čase striktne dodržujte odstup od svojho/svojej ex- žiadne sms, maily, žiadne telefonáty! Inak budete opätovne predlžovať čas potrebný na vaše zotavenie.
  • Odstráňte zo svojho zorného poľa všetko, čo by vám bývalého partnera pripomínalo.Vyhoďte obľúbený pulover svojho ex, obrázky, fotky...
  • Plač je v poriadku, urobí vám dobre, človek ho vyslovene potrebuje na prečistenie hlavy, dá voľný priebeh myšlienkam. Je dôležité vyplaviť pocity, emócie.
  • Maľujte, počúvajte hudbu alebo píšte- čokoľvek, čo zabráni, aby ste sa vnútorne zožierali.
  • V žiadnom prípade sa trvalo nezatvárajte v byte a neprterušujte kontakt s vonkajším svetom, akokoľvek by sa vám to žiadalo. To by vás zaviedlo ešte hlbšie do blata beznádeje, zlosti a prehĺbilo by pocit straty.
  • Venujte čas priteľom, rodine. Choďte von, venujte sa sama/sám sebe, doprajte si veci, po ktorých ste už dávno túžili. Hovorte s priateľmi. Ak sa okruh vašich známych pretína s okruhom priateľov vašeho expriateľa, nehovorte o svojich zranených pocitoch, iste by to bolo rýchlosťou svetla doručené vášmu ex a to ozaj nemáte zapotreby.
  • Posilňujte sa športom. Tým sa dá dobre odbúrať napätie a agresia. Dolu z gauča, von za športom! Čo takto sa prihlásiť do kurzu sebaobrany alebo ázijského bojového umenia?
  • Nemyslite na nový rýchly vzťah. Jednalo by sa iba o náhradníka a tento vzťah by bol pravdepodobne odsúdený na stroskotanie. Vždy budú problémy v novom partnerstve, pokiaľ sa vám nepodarí prekonať rozchod a prebolieť starý vzťah. Unáhleným vzťahom si predprogramujete nové problémy.
  • V žiadnom prípade nesiahajte po alkohole, drogách alebo liekoch. Váš problém nevyriešia naopak ho prehĺbia, aj keď by sa to v tomto momente zdalo ako riešenie.
  • Neupokojujte sa ani obžerstvom. Možno sa vám zdá, že čokoláda vás teraz najlepšie uspokojuje, neskôr by ste ataky na chladničku mohli ľutovať. Keď si nájdete nového partnera a nebudete spokojný/á so svojím výzorom, budete sa zlostiť.
  • Urobte hrubú čiaru
  • Predstavte si svojho/svoju ex. Bol on alebo ona taký perfektný? Alebo vždy vás na ňom niečo rušilo? Ako vyzerá váš ex bez pohľadu cez povestné ružové okuliare?
  • Byť opäť single je nové obdobie života. Keď ste odstránili spomienky na vášho ex, môžete opäť začať. Najlepšie sama u seba. Ku získaniu nového sebavedomia mnohokrát najlepšie dopomôže zmena. Čo takto nový strih vlasov? Alebo úplne nový look?
  • Byť single nemá iba nevýhody. Niečo nevýslovne príjemné, čo sa s tým spája, je nemať zodpovednosť za nikoho iného okrem seba. Mnohých uspokojuje a oslobodzuje pocit sa slobodne rozhodovať a nebrať pritom ohľad na partnera.
  • A záverom: dopriať si toľko času, koľko potrebujete, optimisticky hľadieť do budúcnosti a brať vážne nové šance. Akokoľvek ťažko to teraz vyzerá, z našich skúseností rastieme a múdrieme. Nikto sa v živote pravdepodobne srdcabôľu nevyhne. Niekto ho už prekonal, kým iného ešte len čaká...

(-de-)