Top 5 potravín, ktoré vám predĺžia život

Top 5 potravín, ktoré vám predĺžia život

To, čo jeme, ovplyvňuje naše fyzické i psychické rozpoloženie. Dokázaná je aj schopnosť potravín vplývať na črevný mikrobióm a naše chuťové preferencie. Nie je žiadnym tajomstvom, že životný štýl a skonzumované jedlo súvisí aj s dĺžkou života.

Potraviny majú vplyv na kvalitu a dĺžku nášho života. Nadmerná konzumácia vysoko priemyselne spracovaných potravín súvisí so vznikom ochorení a tým pádom aj skrátením života. Naopak, základné potraviny a najmä tie s vysokým obsahom biologicky aktívnych látok, majú na zdravie priaznivé účinky a zvyšujú šance na dlhovekosť.

Samozrejme, dôležité sú aj ďalšie faktory životného štýlu. Ideálne je, keď potraviny so schopnosťou chrániť nás pred chorobami a s potenciálom predĺžiť náš pobyt na tejto zemi spojíme so zdravým, pestrým a vyváženým jedálničkom, pravidelným pohybom, dostatočným spánkom, pitným režimom a, samozrejme, pozitívnym myslením.

Potraviny, ktoré majú potenciál predĺžiť život

Na svete neexistuje potravina, ktorá by bola zázračným elixírom dlhovekosti. Avšak sú také, ktoré podporujú zdravie, chránia nás pred vznikom ochorení, a tým pádom majú potenciál predĺžiť nám život. Ktoré sú to?

Zelená listová zelenina

Zelená listová zelenina patrí medzi najzdravšie druhy zeleniny. Napriek tomu nie je v našom jedálničku stále zastúpená dostatočne. Existujú štúdie, ktoré zaraďujú zelenú listovú zeleninu do rebríčka top 15 druhov najzdravšej zeleniny. Je to najmä kvôli tomu, že má protizápalové a antioxidačné účinky. Teda chráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Práve oxidačný stres poškodzuje bunky a spôsobuje mnohé ochorenia. Ak si doprajete aspoň jednu porciu listovej zeleniny denne, znížite tým pravdepodobnosť vzniku rakoviny i kardiovaskulárnych ochorení. Práve tieto ochorenia sú v rebríčku úmrtnosti v mnohých krajinách na popredných miestach.
 
Zdroj foto: pixabay.com

Extra panenský olivový olej

O stredomorskej strave, ktorá je považovaná za najzdravší štýl stravovania na svete, zrejme viete. Súčasťou stredomorskej stravy je aj extra panenský olivový olej. Ten má vedecky dokázané účinky predlžovať život. Hlavným dôvodom je obsah prospešných nenasýtených mastných kyselín. Zdravé tuky sú pokladom pre srdce i mozog. Opomenúť nemožno polyfenoly, antioxidanty, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom. Pravidelná konzumácia olivového oleja má tiež schopnosť zabrániť vzniku neurodegeneratívnych ochorení, ako sú Alzheimerova a Parkinsonova choroba.  

 
Zdroj: pixabay.com

Tmavá čokoláda

Viete, čo sa stane, keď z jedálnička vyradíte komerčne vyrobené sladkosti? Pocítite prílev energie, zbavíte sa nežiaducich kíl a zlepší sa vám aj zdravie pleti. Máme to odskúšané na vlastnej koži. Avšak zbaviť sa závislosti na sladkom nie je jednoduché. Ľahšie vám to pôjde s horkou čokoládou. Čokoláda s obsahom kakaa minimálne 70 percent uspokojí vaše chute na sladké a prinesie vám množstvo benefitov, vrátane dlhšieho života. Pravidelná konzumácia horkej čokolády znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Zodpovedné sú za to flavonoidy. Majú schopnosť zlepšovať prietok krvi a znižovať hladinu cholesterolu.   
 
Zdroj foto: pixabay.com

Celé zrná

Ak chcete urobiť naozaj niečo prospešné pre svoje zdravie, chcete si predĺžiť život a máte radi výzvy, nahraďte rafinované obilniny tými celozrnnými. To znamená, že do jedálnička zaradíte naturálnu ryžu, pohánku, quinou, amarant, celozrnné špaldu či jačmeň. Podľa štúdie harvardských vedcov tí, ktorí denne jedli 70 gramov celých zŕn, mali nižšie riziko predčasného úmrtia v porovnaní s tými, ktorí tak neurobili. Zapojte fantáziu a pripravte si kašu na raňajky z viacerých druhov celozrnných vločiek. Na obed si dajte zeleninové krupoto a na večeru šalát s pohánkou. Fantázii sa v tomto smere medze nekladú.
 
Zdroj: pixabay.com

Fazuľa

Fazuľa patrí medzi lokálne potraviny s množstvom výhod pre telo i psychiku. Napriek tomu túto strukovinu podceňujeme a v našich jedálničkoch je zastúpená skôr výnimočne. Okrem bielkovín obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály. Za zmienku stojí napríklad draslík, ktorý znižuje vysoký krvný tlak. Vláknina prospieva zdraviu, výborne zasýti a je prevenciou vzniku rakoviny hrubého čreva. Podľa výskumov zabraňuje, resp. eliminuje riziko vzniku cukrovky. B vitamíny sú dôležité pre správne fungovanie metabolizmu a dobrú náladu.

-m-