Tipy, ako zvýšiť “dobrý” HDL cholesterol

HDL cholesterol je typ cholesterolu, ktorý potrebujete, pretože poskytuje ochranu vášmu srdcu. HDL cholesterol privádza ten nadbytočný do pečene, kde sa správnym spôsobom štiepi.

Hladina cholesterolu, teda celkového cholesterolu, LDL i HDL cholesterolu a triglyceridov sa meria z krvi v rámci preventívnej prehliadky. Na základe získaných hodnôt potom lekár posúdi riziko vzniku srdcových ochorení.
Čo sa týka konkrétnych hodnôt, tak normálna hladina celkového cholesterolu je od 3,9 – 5,5 mmol/l, HDL cholesterol 0,9 – 2,1 mmol/l, LDL cholesterol 1,7 – 3,5 mmol/l a triglyceridov 0,5 – 1,7 mmol/l.

Zrejme je vám známe, že HDL cholesterol sa nazýva aj dobrým cholesterolom, pretože znižuje riziko vzniku srdcovocievnych ochorení a mŕtvice. Skvelou správou je to, že normálnu hladinu cholesterolu máme vo svojich rukách a môžeme ju ovplyvniť zdravým životným štýlom. Platí to aj pre HDL cholesterol, pričom zvyšovanie nízkeho HDL cholesterolu je zásadným krokom, nakoľko jeho nízka úroveň môže byť nebezpečnejšia ako vysoký LDL cholesterol.

Ak to zhrnieme, tak HDL cholesterol je lipoproteín s vysokou hustotou, ktorý pomáha znižovať hladiny LDL cholesterolu a odstraňovať cholesterol z tepien, čím zabraňuje napríklad ich kôrnateniu. Poznáme ho pod názvom dobrý cholesterol. Jeho hodnoty sa dajú zvýšiť zdravým životným štýlom, najmä zdravou stravou a pohybom. Je významnou prevenciou srdcových chorôb i mŕtvice.


Zdroj foto: freepik.com

Tipy, ako zvýšiť hladinu dobrého HDL cholesterolu

  • Fajčenie má zásadný podiel na znižovaní HDL cholesterolu. Ak fajčíte, pokúste sa tejto neresti s negatívnymi účinkami na telesné i duševné zdravie zbaviť.
  • Pravidelná pohybová aktivita prináša množstvo benefitov, a preto nie je prekvapením, že priaznivo ovplyvňuje aj hladinu HDL cholesterolu. Doprajte si každý deň minimálne 30 minút svižnej chôdze na čerstvom vzduchu a aspoň dva posilňovacie tréningy s vlastnou váhou.
  • Trpíte nadváhou alebo obezitou? Možno bude pre vás motiváciou na chudnutie, že s každými schudnutými 6 kilami sa zvýši váš HDL cholesterol o 1 miligram na deciliter.
  • Nepriaznivý vplyv na HDL cholesterol majú transmastné tuky, ktoré sa nachádzajú vo vysoko priemyselne spracovaných potravinách. Snažte sa obmedziť jedlá z rýchleho občerstvenia či údenín. Naopak, zaraďte do jedálneho lístka viac zdravých tukov, ako napríklad orechov, semien či za studena lisovaných olejov.


Zdroj foto: freepik.com

  • Ak jete veľa rafinovaných cukrov, ako sú napríklad komerčné sladkosti či biele pečivo, odráža sa to negatívne na hladine HDL cholesterolu. Riešením je zaradiť do jedálneho lístka celozrnné potraviny.
  • Vyhnite sa nadmernej konzumácii alkoholu. Ak si dáte alkohol z času na čas s mierou, napríklad pohár vína, môže to mať na HDL cholesterol priaznivé účinky.
  • Ak vám v tele chýba vitamín B3, napravte to, pretože sa to negatívne odzrkadľuje na HDL cholesterole. Je dokázané, že suplementovanie vitamínu B3 môže zvýšiť HDL cholesterol až o 30 percent. Avšak vždy je lepšie staviť na konzumáciu potravín, ako sú morčacie a kuracie mäso, morské ryby, slnečnicové semienka či avokádo.

Mirka
Zdroj foto: freepik.com