ŤAŽKÝ ŠTART DO ŠKOLSKÉHO ROKA? POMÔŽTE DEŤOM HRAVO!

ŤAŽKÝ ŠTART DO ŠKOLSKÉHO ROKA? POMÔŽTE DEŤOM HRAVO!

Sú deti, ktoré sa začiatku školského roka nevedia dočkať. Priznajme si však, že väčšina žiakov prijíma návrat do školských lavíc s nevôľou, niektoré dokonca so strachom. Odpočinuté mozgové bunky musia ísť opäť na plné obrátky, znovu treba skoro vstávať, pohodu a zábavu vystrieda pevný režim. „Emócie patria k životu. Deti v mnohom po nás dospelých opakujú. A tak je celkom prirodzené, že dieťa rodičov, ktorí často prežívajú hnev a strach v záťažových situáciách, bude podobne prežívať a reagovať v strese a záťaži,“ vysvetlila klinická psychologička Magda Krasulová. „Zvládanie záťaže a teda aj stresu je individuálne a používame pri ňom podobné mechanizmy ako naši najbližší. Nepochybne však po dlhom dvojmesačnom prázdninovom oddychu, keď sa často dlhšie pospí a celý denný režim je odpočinkový, relaxačný - nástup do školy je stresujúci,“ uviedla.

Náročné obdobie pomôžu preklenúť spoločenské hry

Ak máte doma práve druhú kategóriu detí, nemusíte sa na narastajúce obavy svojich ratolestí nečinne prizerať. Existuje spôsob, ako im pomôcť postupne rozhýbať mozgové bunky a zároveň tráviť hodnotný rodinný čas. Stačí, ak počítač, tablet či televíziu nahradíte spoločenskými hrami. „Hra je prirodzenou činnosťou a to zvlášť v detskom veku. Je zábavná a uvoľňujúca, vyvoláva príjemné pocity. Hravou, nenásilnou a zaujímavou formou zapája naše psychické schopnosti ako je pamäť, pozornosť, vnímanie, rozvíja naše  myslenie, rozširuje ho, často vedie aj k lepšiemu sebapoznávaniu,“ radí psychologička a ďalej dodáva, „Nepochybne podporuje tvorivosť a vplýva pozitívne na harmonický rozvoj dieťaťa. A je úplne jedno, či ide o manipulačné, tematické, didaktické, či pohybové hry. Je jednoznačné, že spoločenské edukačné hry dieťaťa s rodinou a blízkymi výraznou mierou pomáhajú preklenúť náročné obdobie spojené s návratom do školských lavíc.“

Na trhu je obrovské množstvo spoločenských hier a môže byť náročné vybrať také hry, ktoré sú zábavné a náučné zároveň. Tu je niekoľko zaujímavých tipov.

1. Pixbox
Priestorová predstavivosť a rýchle myslenie sú dôležité! Priehľadné pix-karty s modrými štvorcami treba skladať tak, aby ste napodobnili červený vzor na kartách s úlohami. Znie to jednoducho, ale jednoduché to veru nie je. Zvlášť keď môžete používať iba vlastné oči!

2. Raketofix
Skutočne hodnotná edukačná hra, ktorú vyvinul tím logopedičiek. Zábavnou formou podporuje rozvoj detskej reči, precvičuje hrubú a jemnú motoriku, všeobecnú schopnosť myslieť, pamäť a zmyslové spracovanie. Raketofix je tak trochu vesmírna hra, v ktorej hráči putujú pomocou rakety na planéty Mobilix, Animalix a Chaotix. Počas svojho putovania plnia úlohy, ktoré kladú požiadavky na ich reč, pohyb a pamäť. Za splnené úlohy získavajú hviezdy priateľstva. Je vhodná už pre deti od piatich rokov a hrajú ju dvaja až štyria hráči.

3. Memo Palace
Tučniak, tiger, sova, panda a ďalšie zvieratká sa schovávajú v pestrofarebnom zámku a obracajú všetko hore nohami. Zvieratká môžete nájsť, iba pokiaľ si spomeniete, kde majú svoje úkryty. Hľadanie vám pôjde ľahšie, pokiaľ ku každému úkrytu vymyslíte krátky príbeh. Čím viac fantázie vo vašom príbehu bude, tým lepšie! Výhodu má ten, kto sa pri schovávaní dobre sústredí a všíma si všetky podrobnosti príbehu.

4. Rummikub Twist
Možno už poznáte hru Rummikub, v ktorej veľmi podobne ako pri kartovom žolíkovi ide o skladanie postupiek a trojíc či štvoríc zložených z rovnakých čísiel. Táto nová verzia navyše špeciálnych žolíkov – dvojfarebných, dvojitých a zrkadlových. Hra od siedmich rokov pre dvoch až štyroch hráčov tak ešte viac zvyšuje nároky na kombinatoriku a logiku.

5. Alfa Beta
Rýchlo vymyslite čo najdlhšie slovo! Jednoduché? Nie, pokiaľ musíte slovo vyloviť zo spletitej kôpky písmen. Čím je slovo dlhšie, tým viac bodov môžete získať! Avšak kto príliš váha, prehrá.