Tajomstvá včelieho štátu

Tajomstvá včelieho štátu

Je jarný deň ako z čítanky: slnko žiari na oblohe bez mráčika, vaňa nespočetných kvetov stúpa z lúk a vzduch je taký priezračný, až sa zdá, že vzdialené Alpy sú na dosah. Neďaleko starej lipy na pastvine miestneho sedliaka krúži vo vzduchu niekoľko stovák trúdov. Tu je tradičné „trúdie zhromaždište" včelích samčekov. Schádzajú sa tu každoročne, lebo len tu môžu dokončiť svoj krátky život v opojnom tanci lásky.

Zatiaľ' však ešte vyčkávajú...

V jednom z úľov tunajšej usadlosti panuje veľké vzrušenie. Panenská dedičná princezná opustila už pred siedmimi dňami rodnú bunku. Ešte však nič nenaznačuje, že si je vedomá svojej povinnosti voči ostatným.

Pritom jej skutočne nič nechýbalo. Pestúnky ju bohato zásobovali zázračnou potravou, miešanou špeciálne pre matky, ktoré nielen prospieva zdraviu, ale prepožičiava tiež rozprávkovo dlhý vek, kým včela - robotníčka žije štyri až päť týždňov, dotiahne to matka na štyri až päť rokov.

Húf komorných sa neúnavne staral o toaletu korunnej princezny, čistil ju, hladil a rozmaznával. A „pracovitý ľud" sa jej tiež ponížene dotýkal tykadlami. Jedného dňa sa však nálada celkom zmení. Mladučká princezná je vábená svojou družinou a potom sa stane jeden z veľkých zázrakov prírody: princezná ešte nikdy neletela, ale teraz bez váhania roztiahne krídla a vznesie sa do vzduchu. A akoby samozrejme zamieri k starej lipe, vzdialenej dva kilometre, kde na ňu čakajú trúdy. Dar lietať dostala kráľovná do kráľovskej kolísky, rovnako ako pachový mechanizmus, pomocou ktorého sa s trúdmi stretne.

Sotva sa „osobná vôňa" princezny dotkne trúdov, rútia sa k nej zo všetkých strán. Len traja až šiesti z nich sa však môžu s ňou spáriť - a tým je ich životná úloha ukončená.

Princezná so svojím sprievodom sa však bezprostredne vracia zo svojho svadobného letu k národu a ten ju prijíma ako kráľovnú - matku.

V budúcich dňoch zaletí ešte niekoľkokrát k trúdom, toľkokrát, až je semenný váčik v jej zadočku naplnený na prasknutie. Potom zostane doma a plne sa venuje vlastnej úlohe: naklásť denne 1500 vajíčok a stať sa tak pramatkou stotisícového spoločenstva. Z oplodnených vajíčok sa vyliahnu robotníčky, z neoplodnených trúdy.

Včely robia menej ako my!

Človek sa vždy snažil preskúmať život včiel - medonosky, z ktorej pradávni včelári pred viac ako 5000 rokmi vypestovali istý druh domáceho zvieraťa. Stále. znova skúmal to, čomu veril - a dočkal sa niekoľkých prekvapení.

Je to napríklad tá záležitosť s pracovitosťou, ktorá je takmer fetišom včelárstva, lebo tak dlho, ako ľudia chovajú včelstvá, tak dlho sú včely považované za najusilovnejšie stvorenie vôbec. Dôkazy o tomto stáročnom poznatku však hrozivo zakolísali, keď pred niekoľkými rokmi urobil jeden bádateľ' overovaciu skúšku.

V pozorovanom úli, ktorého steny boli zo skla, si poznamenal práve vyliahnutú včelu a obrnil sa trpezlivosťou. Zaznamenal všetku činnosť malej bzučalky od kolísky až po hrob.

Potom oznámil žasnúcemu svetu, že včely majú vyslovene lenivú kožu ... Viac než dve tretiny pracovného dňa strávia sladkou nečinnosťou vo vnútri svojho úľa.

Samotný objaviteľ bol svojim konštatovaním taký ohromený, že venoval štúdiu tejto lenivosti pár rokov svojho života. A hľa, urobil druhý, nanajvýš prekvapivý objav: Lenivé včely vôbec nie sú lenivé. Sú len po tisíckach v pohotovosti pre okamžité nasadenie, ktoré je potrebné napríklad vtedy, ak objaví prieskumníčka obrovské kvetinové pole, ktoré má byť čo najrýchlejšie „vyzbierané".

To, čo vyzerá na prvý pohľad ako lenivosť, je teda prekvapivo vyspelá organizačná forma včelieho štátu.

Od upratovačky až po - vyzvedačku.

Včelí štát je monarchia s troma kastami. Celkom hore je matka. Potom nasledujú trúdy. Život trúdov je tak či onak krátky: narodia sa len preto, aby sa jedenkrát spárili s budúcou matkou. Všetky trúdy, ktoré nesplnia tento účel svojho života a nezomrú smrťou lásky, sú príživníci a ako neužitoční pahltníci sú nemilosrdne zlikvidovaní.

Vraždenie trúdov je najkrutejšou povinnosťou robotníčok. Včely teda žijú v štáte žien. Sú v ňom všetky od seba závislé, žiadna nemôže existovať osamotene alebo stáť na vlastných nohách, ani kráľovná. Žiadna sa nesnaží využiť závislosť iných vo svoj prospech. Naopak, každá miluje svoju blížnu ako samú seba a zavše ešte aj viac.

O veľkorysosti včiel sme sa dozvedeli až z jedného testu. Vedci pri ňom nakŕmili šesť zberateliek nektáru roztoku cukru, do ktorého pridali neškodnú rádioaktívnu substanciu. Za púhych 24 hodín dostal kúštik „jedla" z týchto šiestich včiel až 27000 včiel...

Vďaka spoločnému žalúdku môže byť práca rozdelená medzi 40000 až 80000 obyvateliek úľa. Včely rozvinuli túto deľbu práce o mnoho miliónov rokov skôr ako človek.

Pritom včely nie sú vonkoncom jednostranné, naopak. Všetky začínajú ako upratovačky a môžu to dotiahnuť až na kráľovské vyzvedačky. Žiadne zo svojich povolaní včela nezabudne, a preto je v starobe všeumelkyňou. Ak je to naliehavo nutné, je okamžite užitočná v každom povolaní.

Včely sú v ríši zvierat skutočnou senzáciou. Ich štát, stavby a zabezpečovací systém nemajú podobenstvo.

To je demokracia: voľby každú jar!

Štáty včiel sú vlastne monarchie, ale najdôležitejšiu otázku spoločenstva rozhodujú robotníčky voľbami. Je to otázka sídla, ktorá je každoročne aktuálna na jar, keď je stará matka vytláčaná novou, a keď sa s časťou svojho národa vyrojí.

Je to skutočná revolúcia, ktorá vyženie starú matku do exilu. Príčinou boja je skutočnosť, že včelia matka nestrpí v úli sokyňu, a okrem toho je priestor preplnený mladými larvami.

Revolúcia sa začína vtedy, keď nové princezny dozrievajú v kolískach. Robotníčky ich vykrmujú svojou zázračnou zmesou a starú matku kŕmia čoraz menej a na dôvažok horšou potravou. Síce zoštíhlie a môže lietať, ale tiež znervóznie. Pokúša sa napadnúť kráľovské kolísky a vajíčka zničiť. To sa jej však nikdy nepodarí, pretože robotníčky vytvoria pred kráľovskými zárodkami nepreniknuteľný val a konečne prinútia starú matku - kráľovnú opustiť úľ rovnakým spôsobom, ako neskôr prinútia princeznú k svadobnému letu. Ostatne, na tento let nastúpi len tá, ktorá sa vyliahne ako prvá, lebo ona, korunná princezná, zavraždí všetky svoje zaostávajúce sestry ešte v kolíske.

Čestná demisia menšiny

Stará matka musí opustiť domov, ale nezostáva sama. Magickými vôňami, čo sú látky podobné hormónom, zatiahne časť národa pod svoje kúzlo. Robotníčky, ktoré sú jej oddané, v hustom mračne s ňou odletia. Lenže iba pár stovák metrov, potom sa totiž unavená mocnárka unavene posadí na vetvu a jej národu neostane nič iné, len vytvoriť okolo nej ochranný strapec z včelích tiel. Z tohto provizórneho bivaku vyletúvajú teraz najskúsenejšie prieskumníčky všetkými smermi, aby pre národ bez strechy nad hlavou hľadali ubytovanie.

A tým sa začína volebný boj.

Akonáhle totiž jedna prieskumníčka nájde vhodné miesto, vráti sa urýchlene späť a vychvaľuje svojím družkám svoj objav. Každá si robí pred družkami reklamu a láka stúpenkyne.

Tancujúce skupiny sú stále väčšie. Kandidátky v beznádejnej pozícii sa pomaly vzdávajú, ich stúpenkyne sa obracajú k iným volebným blokom. Náhle je tu zreteľná väčšina pre určité miesto, teraz tiež opozícia prijíma prehru a súhlasí s väčšinou.

Včelí strapec sa po celé dni trvajúcom volebnom boji s úľavou rozpúšťa a národ letí do nového domova. Tam začína stará matka, ktorá je ešte stále plodná, klásť opäť vajíčka. Z utečeneckého roja sa tvorí nový včelí štát a rušný kolobeh sa začína...